B-21 RAIDER

Nova američka 'grdosija': Objavljene fotografije 'nevidljivog' bombardera

26.05.2024 u 11:25

Bionic
Reading

Zračne snage SAD-a u srijedu su objavile nekoliko fotografija svog najnovijeg 'nevidljivog bombardera' - B-21 Raidera. Razvijen na temelju prethodnika - B-2 - koristi stealth tehnologiju, točnije tehnologiju slabog radarskog odraza

Fotografije, snimljene u siječnju i travnju, prikazuju elegantni novi bombarder usred testiranja u kalifornijskoj zračnoj bazi Edwards.

Andrew Hunter, pomoćnik tajnika Zračnih snaga za nabavu, tehnologiju i logistiku, rekao je ranije ovog mjeseca da program testiranja leta B-21 'dobro napreduje' i da je u skladu s rokovima i rasporedom isporuke.

B-21 je prvi novorazvijeni strateški nevidljivi bombarder američke vojske u više od 30 godina. Razvoj je započeo 2015., a Pentagon je predstavio Raider javnosti u prosincu 2022. Gotovo godinu dana kasnije, u studenom 2023., zrakoplov je konačno krenuo u svoj dugo očekivani prvi let, piše Business Insider. Nakon uspješnih tajnih prvih testiranja na zemlji i u zraku, odobreno je da krene u proizvodnju.

Očekuje se da će B-21 ući u službu u drugoj polovici ovog desetljeća. Cilj vojske je proizvesti najmanje 100 takvih letjelica. Američki dužnosnici kažu da će Raider postupno zamijeniti bombardere B-1B Lancer i B-2 Spirit.

B-21 moći će ispaljivati i konvencionalno i nuklearno oružje zahvaljujući svom dugom dometu i punjenju gorivom u zraku. 'Novi bombarder također ima izdržljiviji površinski materijal koji omogućuje nevidljivost i koji će zahtijevati manje održavanja te svesti operativne troškove te zastoje na minimum', izjavo je Doug Young, generalni direktor u Northrop Grumman Aeronautics Systems, tvrtki koja proizvodi bombarder.

Ta ga je tvrtka reklamirala kao 'prvi zrakoplov šeste generacije na svijetu'. Razvoj Raidera dio je procesa modernizacije sva tri dijela američke nuklearne trijade, koja uključuje još nuklearne balističke projektile i bojeve glave u podmornicama.

sve osim nogometa

Učitavanje...