LAKA POBJEDA?

Drugi krug predsjedničkih izbora u Litvi, Nauseda na putu prema novom mandatu

26.05.2024 u 08:46

Bionic
Reading

Glasači u Litvi u nedjelju izlaze na biračka mjesta u drugom krugu predsjedničkih izbora na kojima će se suprotstaviti sadašnji predsjednik Gitanas Nausėda i aktualna premijerka Ingrida Šimonytė

Predviđa se da će Nausėda (60) zadržati funkciju lakom pobjedom nad Šimonytė (49) u toj zemlji EU-a s oko 2,4 milijuna birača.

Nausėda je odnio pobjedu u prvom krugu izbora 12. svibnja s velikom razlikom, ali nije imao apsolutnu većinu. On je već 2019. pobijedio Šimonyte, bivšu ministricu financija, u drugom krugu predsjedničkih izbora sa 66 posto glasova.

Šimonytė je premijerka od 2020. O mnogim pitanjima - posebice vanjskoj i sigurnosnoj politici - dvoje političara imaju vrlo slična stajališta. No dok se slažu oko politike prema Rusiji i Ukrajini, razlikuju se po pitanjima kao što su istospolna građanska partnerstva, čemu se Nauseda protivi, te imaju povijest oštrih svađa i odbijanja međusobnog razgovora.

Predsjednik Litve, koja graniči s ruskom eksklavom Kalinjingradom i Bjelorusijom, bliskom saveznicom Moskve, predstavlja zemlju u inozemstvu i nalazi se na čelu oružanih snaga. Šimonyte se također suočava s teškim ispitom na općim izborima u listopadu, dok vladine stranke zaostaju u anketama.

sve osim nogometa

Učitavanje...