BUBALO U SREDIŠTU SKANDALA

Nova afera HDSSB-a u Osijeku

02.05.2013 u 13:45

Bionic
Reading

Mešetarenje stanovima u vlasništvu Grada Osijeka s potpisom gradonačelnika Krešimira Bubala, a za račun i u režiji v.d. pročelnika za komunalno-stambeno gospodarstvo Milana Kamenka, otkriveno je u za njih najnezgodnijem trenutku. Kamenko je naime još jedna od pridošlica u HDSSB koje su tu regionalnu stranku uoči lokalnih izbora uzdrmale nizom kriminalnih afera, kojima će se pravna država morati temeljito pozabaviti

Kao jedan od tri člana Povjerenstva za provedbu natječaja za prodaju stanova u vlasništvu Grada, Milan Kamenko po povlaštenim je uvjetima kupio gradski stan skrivajući se iza imena svoga prijatelja, dr. Vjekoslava Puljka i tobože njegove ponude koja je bila najpovoljnija.

Na natječaju što ga je gradonačelnik Bubalo raspisao 6. veljače prošle godine Puljko je formalno kupio dva stana, no onaj na Vijencu Petrove gore 4, procijenjen na 192.574,65 kn, sa svoga je bankovnog računa uplatio Milan Kamenko. I premda se u zemljišne knjige upisao i kao vlasnik, u pismenom odgovoru na pitanje novinaru Jutarnjeg lista, Dragi Hedlu, lagao je da je kupio stan za račun Puljka: 'Vjekoslav Puljko moj je osobni prijatelj i zamolio me, s obzirom da u tom trenutku nije imao dosta novca, da mu posudim novac za isplatu stana koji je kupio, što sam i učinio na opisani način. Upravo iz tih razloga nije bilo nikakve potrebe da se skriva ova činjenica, već je u cilju transparentnog postupanja uplata posuđenog iznosa izvršena na takav način u ime i za račun gospodina Vjekoslava Puljka, a ne umjesto njega', napisao je Kamenko.

Puljko – paravan za kriminal

Gradonačelnik Bubalo potpisao je Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja 17. travnja, a ugovor o kupoprodaji stana između Grada i Vjekoslava Puljka sklopljen je 27. lipnja prošle godine.

Dr.sc. Vjekoslav Puljko profesor je međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku i bivši zamjenik općinskog državnog odvjetnika, pa je dobro upoznat s pravnom dimenzijom slučaja u kojoj pokriva Milana Kamenka na natječaju na kojemu on ne bi smio sudjelovati i na kojemu je za stan ponudio 193.000 kuna, samo 425 kuna više od početne cijene.

I drugi stan koji je na natječaju pripao Puljku i procijenjen je na 218.662 kune, onaj u Vukovarskoj ulici, plaćen je simboličnih 338 kuna više od početne cijene – 219.000 kuna. Kako je i to bilo dovoljno za pobjedu, jer za taj su stan pristigle dvije ponude, osnovano se sumnja da je Kamenko prethodno znao za ponuđene cijene i iskoristio povlašten položaj da bi njegov prijatelj pobijedio na natječaju za oba stana s tek neznatno višom cijenom od početne, pri čemu je drugi stan ustvari kupio sam Kamenko.

Na tekst u današnjem izdanju Jutarnjeg lista reagirao je predsjednik osječkog HDZ-a Damir Kramarić, ustvrdivši da je Bubalo za sve to morao znati, jer kada je potpisivao potvrdu o ispunjenju kupoprodajnih obveza, morao je vidjeti uplatnicu svoga v.d. pročelnika Milana Kamenka, koji je s vlastitog računa u gradski proračun uplatio novac za stan što ga je na natječaju dobio Vjekoslav Puljko. Samo pet dana nakon uplate, 28. rujna, Bubalo je potpisao da je uplata izvršena u cijelosti.

'Bubalo je morao reagirati i sankcionirati Kamenka te poništiti natječaj, a budući da nije, znači da je i sam sudjelovao u 'operaciji stan'. Tu itekako ima posla za institucije pravne države, za što ću se i osobno pobrinuti', najavio je Kramarić i zatražio trenutačno razrješenje Milana Kamenka sa svih dužnosti u gradskoj upravi.

'Krešimiru Bubalu dajem 48 sati za povlačenje kandidature za gradonačelnika, što je dovoljno vremena da ode do Mostara po svoje mišljenje i vrati se osviješten u Osijek. Ova nepotistička i nesposobna HDSSB-ova vlast pokazala je nešto što niti Alfred Hitchcock ne bi mogao režirati', zaključio je Kramarić.

Milan Kamenko inače stanuje u novoizgrađenoj luksuznoj kući većoj od 400 četvornih metara stambene površine u prestižnoj gradskoj četvrti Viševica u Retfali, samo desetak minuta hoda od središnjega osječkog gradskog trga.

'Kraljica afera'

O 'kraljici afera u gradskoj upravi', kako ju je nazvao, kandidat za gradonačelnika Anto Đapić rekao je da je u pitanju sukob interesa, zloporaba položaja i preprodaja gradske imovine. 'Stan je manipulacijom dodijeljen jednoj osobi, a prodan drugoj po povlaštenoj cijeni, što je u političkom smislu teža afera od one o nepotizmu obitelji Vrbošić, podmićivanju u slučaju Maksimović, nezakonitoj naplati Vinkovića ili pokušaja utjecaja Drmića na suce. To je eklatantan primjer toga kako se upravlja ovim gradom. Da se to meni dogodilo, već bih bio u pritvoru', rekao je Đapić.

Ivica Vrkić
ustvrdio je da su čelnici HDSSB-a priznali da su krali glasove za Sanadera, a ovo je samo nastavak takve prakse.

'Kriminalnoj skupini Kamenka i Puljka na čelu s Bubalom know-how je još davno dao dragi vođa iz Mostara, koji se također pokazao kao vješt manipulator sa stanovima. Tražim da četiri ključna čovjeka te sekte – Glavaš, Šišljagić, Drmić i Bubalo – pokažu svoju imovinsku karticu, kao što sam je pokazao ja, kako bismo usporedili što su imali prije rata i što imaju danas, a sve da bi naši birači znali koga biraju na predstojećim izborima', zaključio je Vrkić.