KOMADINA I GORANI KOD PREMIJERA

'Nosim Milanoviću medicu da se malo opusti'

09.05.2014 u 11:48

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović danas u Banskim dvorima s predstavnicima Primorsko-goranske županije raspravlja o stanju u toj županiji koju je prije nekoliko mjeseci zadesila elementarna nepogoda - uslijed ekstremno niskih temperatura dogodio se pravi ekocid u kombinaciji s velikom materijalnom štetom. Sudionici susreta ističu svoju želju da ga ne pokvari loš odnos premijera i župana

Na sastanku sudjeluju župan primorsko-goranski Zlatko Komadina i devet gradonačelnika odnosno načelnika iz Gorskog kotara, različitih političkih opcija. Između ostalih, boje Primorsko-goranske županije branit će gradonačelnici Rijeke Vojko Obersnel (SDP), Delnica – Ivica Knežević (nezavisni) i Vrbovskog – Dražen Mufić (nezavisni) te načelnik Općine Brod Moravice Dragutin Crnković (HDZ). Uz Milanovića, vladajuće zastupa potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Iako je sastanak dogovoren prije 10-15 dana, definitivno će biti opterećen odnosima unutar SDP-a, jer je riječka skupina na čelu s Obersnelom i Komadinom javno stala u obranu smijenjenog ministra financija Slavka Linića.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina tvrdi da se odnosi unutar SDP-a neće negativno odraziti na sastanak u Banskim dvorima. Kaže da na susret s premijerom dolazi s goranskom medicom (da se premijer, kako je rekao Komadina, malo opusti) i tri elaborata o potrebama i razvoju Gorskog kotara.

Na pitanje koliko je potpisa skupljeno za sjednicu Glavnog odbora, Komadina je rekao da nema pojma jer nije član tog SDP-ova tijela.

Imaju li Gorani opet nesreću jer premijer ih prima u trenutku najlošijih odnosa s njihovim županom, glasilo je novinarsko pitanje. No župan Komadina se nije dao zbuniti. Istaknuo je da je dan lijep, elementarna nepogoda je prošla, a zakoni su tu da se mijenjaju, odnosno poboljšavaju u korist ljudi. 'To je tema o kojoj ćemo razgovarati', poručio je Komadina.

Gradonačelnik Vrbovskog istaknuo je da će zatražiti potporu za Zakon o regionalnom razvoju.

'Nisam opterećen odnosima u SDP-u jer nisam član nijedne političke stranke. Sastanak je dogovoren prije 10-15 dana, a u međuvremenu je promijenjena tema razgovora. Trebali smo razgovarati o problemima koji će zadesiti naš kraj zbog Zakona o brdsko-planinskim područjima, jer dovodi u pitanje opstojnost života u Gorskom kotaru, stoga ćemo tražiti njegovo ukidanje. No današnji sastanak je sažet samo na posljedice koje trpimo zbog elementarne nepogode koja nas je pogodila', otkrio je novinarima gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, a ovim gradom upravlja surađujući s HDZ-om.

Na pitanje hoće li na rezultat i tijek sastanka utjecati posljednja trvenja u SDP-u, gradonačelnik Delnica Ivica Knežević smatra da hoće te da će zbog toga sastanak trajati vrlo kratko. 'No problemi Gorana su veliki, a premijerovo vrijeme ograničeno, stoga vjerujem da ćemo još dosta razgovarati o ovoj prevažnoj temi', smatra Knežević.

Načelnik Općine Brod Moravice Dragutin Crnković (HDZ) smatra da će sastanak biti konstruktivan te da će na njemu raspraviti ključne probleme koji muče Gorane.