MRTVA UTRKA

Norvežani izašli na parlamentarne izbore

14.09.2009 u 11:02

Bionic
Reading

Norvežani u ponedjeljak glasuju za novi parlament na izborima čiji ishod nije siguran za koaliciju lijevih stranaka na odlasku koja se našla u teškoćama u jednoj od najbogatijih zemalja svijeta

Većina birališta otvorena je u 9.00 sati po srednjoeuropskome vremenu, dok je manji dio od 430 općina u zemlji mogao je glasovati već u nedjelju, jer je iz praktičnih razloga odlučeno da izbori traju dva dana.

Vlada koju čine laburisti - najveća stranka u zemlji - i njihovi partneri socijalisti i stranke centra te oporbena desnica u kojoj prevladavaju populisti izjednačeni su u posljednjim anketama objavljenim uoči izbora.

Premijer Jens Stoltenberg, zagovornik države blagostanja i zapošljavanja, na vlasti od 2005., hvali se da je pomogao Norveškoj da bez poteškoća svlada gospodarsku krizu zahvaljujući naftnim prihodima.

Oporbena desnica obećava smanjenje poreza i privatizaciju. Populistička Stranka napretka Siva Jensena (40), koja bi na izborima mogla dobiti glasove četvrtine biračkog tijela, isto želi prihodima od nafte više financirati nove infrastrukture. 'Građanski' blok oslabljen je podjelama, dok predstavnici desnoga centra odbijaju sudjelovati u vladi s populistima.