sukob na sjeveru

Norveški avioprijevoznik otpustio skoro pet tisuća ljudi, a krivce pronašao u Danskoj i Švedskoj

20.04.2020 u 21:15

Bionic
Reading

Niskobudžetni avioprijevoznik Air Norwegian izvijestio je da su njegove četiri podružnice za osoblje u Danskoj i Švedskoj podnijele zahtjev za stečajem, što znači da će otprilike tri četvrtine njegovih pilota i posade izgubiti posao

U priopćenju za javnost objavljenom u ponedjeljak popodne, aviokompanija je navela da paketi financijske potpore koje su ponudile švedska i danska vlada nisu bili dovoljno izdašni da bi se podružnice koje zapošljavaju pilote i kabinsko osoblje u te dvije zemlje mogle održati solventnima.

'Učinak koji koronavirus ima na zrakoplovnu industriju je bez presedana. Učinili smo sve što je moguće da izbjegnemo donošenje ove posljednje odluke i zatražili smo pomoć u Švedskoj i u Danskoj', rekao je glavni izvršni direktor Jacob Schram dodavši da mu je žao što će ljudi ostati bez posla, ali i da svakodnevno rade kako prošli kroz ovu krizu i vratili se još jači.

U priopćenju je navedeno da je posao prekinut i s tvrtkom OSM Aviation, koja im je osigurava posade u Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj, Švedskoj i SAD-u.

Tvrtka je navela da će sve to utjecati na 1.571 pilota i 3.134 kabinskog osoblja koji će ostati bez posla. Nakon ovoga Air Norwegian će zadržati samo 700 pilota i 1.300 kabinskog osoblja sa sjedištem u Norveškoj, Francuskoj i Italiji.

U priopćenju je tvrtka okrivila "nedostatak značajne financijske potpore" švedske i danske vlade, koja je bila u suprotnosti s onom norveške, koja je pristala platiti "sve troškove vezane za plaće".

Podsjetimo, početkom mjeseca, zbog koronakrize, Lufthansa je ugasila niskobudžetni Germanwings. A kako nebo nad Europom izgleda u odnosu na isti period prošle godine možda se najbolje vidi iz objave Eurocontrola.