VELIK NESRAZMJER

Ministar kaže da je u Hrvatskoj deset novozaraženih, a podaci s terena govore da ih je triput više. Kako to?

20.04.2020 u 16:38

Bionic
Reading

Prema današnjim izvješćima županijskih stožera civilne zaštite, u Hrvatskoj je registrirana 31 osoba pozitivna na koronavirus, uz dva smrtna slučaja u Splitu. Prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite s redovite presice u 14 sati, u posljednja 24 sata potvrđeno je deset novozaraženih u Hrvatskoj, bez umrlih pacijenata. Drastičan nesrazmjer u brojkama zbunio je i medije i javnost, pa smo provjerili o čemu je točno riječ

U Hrvatskoj je od jučer potvrđeno 10 novih bolesnika zaraženih koronavirusom, ukupno 1881, a nijedna osoba nije umrla, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite. Zbroj s terena govori da je zaražena 31 osoba: Grad Zagreb prijavio je 13 novih slučajeva, Splitsko-dalmatinska županija 10 i dvoje preminulih, Krapinsko-zagorska županija četiri novozaražena, Sisačko-moslavačka dva te Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija po jedan novi pozitivan slučaj.

Ni ranije podaci nisu bili posve usklađeni, a Nacionalni stožer u pravilu je imao manji ukupan broj novozaraženih od dnevnog zbroja županijskih stožera. No danas je to odstupanje ipak prilično odskočilo.

Djelomično, razlog je u tome što se današnji podaci Grada Zagreba odnose na cijeli vikend, a ne na protekla 24 sata - što je inače vremenski interval Nacionalnog stožera i nekih županija. Nije naime sasvim transparentno u kojim vremenskim intervalima pojedine županije prikupljaju podatke - neke u svojim izvješćima o broju oboljelih spominju da je riječ o rezultatima testiranja u 'protekla 24 sata', neke ni to, a iznimka je Zagrebačka županija te precizno navodi da je riječ o dnevnim podacima prikupljenim do 11 sati.

Ministar Vili Beroš obrazložio je danas da su dva bolesnika u Splitu, o kojima je jutros izvijestio splitsko-dalmatinski stožer, umrla nakon jučerašnje konferencije tamošnjeg županijskog stožera, a prije presice Nacionalnog stožera.

  • +3
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Ostale fotografije / Autor: Admir Buljubašić / HINA

Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu, još krajem ožujka pojasnila je da do nesrazmjera u brojkama županijskih stožera i onog krovnog u Zagrebu dolazi zbog toga što se 'brojke ažuriraju iz sata u sat i objavljuju se u različito vrijeme'. Bilo je to dan prije nego što je počelo testiranje u Splitu, pa je ravnateljica Karin najavila da će biti 'još više ažurni u brojevima'.

Ako sada i jesu ažurni, nisu usklađeni s Nacionalnim stožerom.

  • +12
Split: Policija i GSS upozoravaju građane da drže razmak Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Također, nesrazmjer je moguće objasniti i pogreškom u registraciji mjesta boravišta. Kako je svojedobno objasnio načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo, tri osobe s područja te županije pogrešno su u zagrebačkom laboratoriju upisane kao da su iz Zagreba.

'Uputili smo zahtjev Zavodu za javno zdravstvo i laboratoriju da im promijeni mjesto prebivališta. Četvrta osoba do sinoć nije bila upisana, ali od jutros jest', objasnio je Cebalo razliku u tadašnjim brojevima županijskog (26 oboljelih) i Nacionalnog stožera (22 oboljela).

  • +7
Dubrovnik: Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), objašnjavao je pak u vrijeme u kojem su presice Nacionalnog stožera bile dvaput dnevno, da oni također dvaput dnevno, u 8 i 15 sati, dobivaju podatke s platforme koju popunjavaju svi koji vrše laboratorijska testiranja. 'Dobijemo točan broj obavljenih testiranja i oboljelih po županijama. Naši podaci su točni', kazao je Capak za Slobodnu Dalmaciju.

Prije desetak dana, također komentirajući nesrazmjer u brojkama, rekao je da njihova platforma 'radi kontinuirano' i da Nacionalni stožer svakoga dana objavljuje nove podatke koji se prikupe do 12.45 sati za protekla 24 sata.

'Unese se svaki rezultat kad se završi laboratorijska analiza. Neki lokalni stožeri imaju vezu s tim laboratorijima i ponekad zbrajaju te brojke na način na koji njima odgovara. Ono što mi kažemo ovdje to je brojka koja je u 12.45 na taj dan unesena u platformu. Možda je za pet minuta ili prije brojka druga.

Baratamo podacima za zadnja 24 sata jer je jučer u 12.45 bio isprintan izvještaj. Ako netko zbraja nešto drugo, onda ima drugačiju brojku', kazao je Capak, kako ga je prenio Jutarnji list.