SLUŽBENO:

Norveška policija mogla je brže uhititi Breivika

13.08.2012 u 15:27

Bionic
Reading

Norveška policija mogla je spriječiti bombaški napad u centru Osla i ranije uhititi masovnog ubojicu Andersa Behringa Breivika, zaključak je netom objavljenog službenog izvješća, doznaje BBC

Breivik je priznao da je ubio 77 ljudi i ranio više od 240 u napadima u središtu Osla i na otoku Utoeyi. Norveška policija i ranije se našla na meti kritika zbog toga što na otok nije došla u kraćem roku.

Presuda u slučaju Breivik zakazana je za 24. kolovoza. On tvrdi da je nastojao spriječiti muslimane da preuzmu Norvešku.

Očekuje se da će istraga slučaja rasvijetliti neke od ključnih nedoumica, primjerice, zašto policija nije koristila helikopter nakon što je stigla dojava o pucnjavi i zašto je u vožnji do otoka korišten čamac na napuhavanje.

Pod povećalom je i suradnja policije s ostalim sigurnosnim službama. Mnogi Norvežani pitaju se zašto policija nije prethodno nadzirala Breivikove aktivnosti.

Među poginulima najbrojniji su mladi aktivisti koji su sudjelovali u ljetnom kampu vladajuće Laburističke stranke na otoku Utoeya.

Breivikov napad potaknuo je nacionalnu raspravu o prirodi tolerancije i demokracije u Norveškoj.