za mir u regiji

Medijski izvori: Nekoliko europskih zemalja danas će priznati palestinsku državu

22.05.2024 u 08:05

Bionic
Reading

Norveška vlada će u srijedu objaviti da priznaje nezavisnu palestinsku državu, izvijestili su javna radiotelevizija NRK i dnevni list Aftenposten, navodeći neimenovane izvore

Norveško ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom. Irska vlada će također u srijedu objaviti priznanje države Palestine, rekao je u utorak izvor upućen u tematiku.

Očekuje se da će i Španjolska u srijedu objaviti planove za službeno priznavanje palestinske države, unatoč upozorenjima Izraela da će priznanje "potaknuti ekstremizam i nestabilnost".

Čelnici irske vlade - premijer Simon Harris, zamjenik premijera Micheál Martin i ministar Eamon Ryan - trebali bi održati konferenciju za novinare u srijedu ujutro. Ranije su signalizirali da će vlada priznati palestinsku državnost do kraja svibnja. Nacionalni javni servis RTÉ i Irish Times izvijestili su da razumiju da će odluka o tome biti objavljena na konferenciji za novinare.

The Guardian doznaje da će španjolski premijer Pedro Sánchez također otkriti datum službenog priznanja u srijedu, nakon što je prošlog tjedna objavio svoju namjeru da to učini.

  • +16
Razaranje Gaze Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Irska, Španjolska, Slovenija i Malta, zemlje članice Europske unije, proteklih tjedana su rekle da namjeravaju priznati Palestinu, tvrdeći da je rješenje o dvije države ključno za dugoročni mir u regiji.

sve osim nogometa