'POLITIČKI MOTIVIRAN PROCES'

Nobilu šest mjeseci zabrane rada zbog Kosor

17.02.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Hrvatska odvjetnička komora teško je kaznila Antu Nobila, odvjetnika bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, zato što se sredinom svibnja prošle godine svojim izjavama u tjedniku Globus zamjerio premijerki Jadranki Kosor

Novi list je objavio da je HOK Nobilu izrekao nepravomoćnu kaznu od šest mjeseci zabrane obavljanja odvjetničke djelatnosti, godinu uvjetno, a odvjetnik će još morati platiti 30 tisuća kuna. Naime, nakon što je Nobilo u spomenutom tjedniku u svibnju prošle godine ustvrdio da se protiv njegovog klijenta Damira Polančeca u slučaju prodaje jeftinije struje šibenskom TLM-u vodi politički proces, uslijedile su burne reakcije iz HDZ-a. Čak je i premijerka Jadranka Kosor tražila od predsjednika Odvjetničke komore Lea Andreisa da preispita Nobilove medijske istupe.

U tom je dopisu, između ostalog, optužila je Nobila da tendenciozno navodi da ona i njezini ministri smještaju Polančecu. Ovaj je slučaj i kratkotrajno zahladio odnos Pantovčak - Banski dvori nakon što je Ivo Josipović stao na Nobilovu stranu te kritizirao potez Jadranke Kosor.

'Odluka je apsolutno nepravedna. Ja sam istupao u interesu stranke i nisam prekršio zakon. To je politička odluka jer je i cijeli proces politički motiviran. Obrana Damira Polančeca neće zbog ovog trpjeti, istim principima kojima sam ga branio, branit ću ga i dalje. Neću odstupiti od obrane, ja ću ga kao i do sada beskompromisno braniti. Žalit ću se na tu odluku', kazao je za tportal Anto Nobilo

Predsjednik Komore Leo Andreis uzrujano je rekao da ne želi komentirati Nobilovu kaznu s obzirom da je riječ o nepravomoćnoj odluci, odnosno da postupak nije pravomoćno okončan.

'Predsjednik Odvjetničke komore je, isti dan kada je potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks zatražio u svibnju da se protiv mene pokrenu disciplinski postupci, to i učinio. Podudarnost najprije zahtjeva politike i revnog izvršavanja tog zahtjeva unutar istog dana ukazuju da je Odvjetnička komora, bolje rečeno, njezin predsjednik, instrumentaliziran od strane vladajuće stranke i potpredsjednika Šeksa', rekao je tada Nobilo.

Premijerka je u svibnju ustvrdila pak: 'Ako svatko ima pravo, pa i odvjetnici, napadati Vladu i optuživati Vladu, ministre, predsjednicu Vlade, onda i Vlada valjda može tražiti očitovanje od cehovskog udruženja bez da se to tumači kao politički pritisak.'

Izjave kojima se Nobilo zamjerio premijerki Kosor

Polančec je baš ljut i ogorčen. Smatra da mu njegovi bivši kolege iz Vlade smještaju, da je izložen pretjeranom granatiranju, pogotovo u slučaju HEP. Njegovo ogorčenje je najviše usmjereno na Jadranku Kosor, smatra da je ona glavni krivac za to što mu se događa', otkrio je Nobilo u svibnju tjedniku Globus misli koje se ovih dana Polančecu vrte po glavi.

Nobilo je tada istaknuo da su Polančeca najviše povrijedili kolege ministri koji su s njim sjedili za stolom dok se donosila sporna odluka. Podsjetio je na bilješke koje mu je nakon posjeta Remetincu pripremila suradnica, a u kojima je navedeno da su na Vladinim koordinacijama upravo Polančec i šef HEP-a Mravak bili protiv subvencionirane cijene struje za TLM. Ali ostali su u manjini i ta je odluka prošla jer su, navodno, drugi ministri glasali za.

'Njemu žele natovariti veću količinu kaznenih postupaka, što više ugroziti njegovu slobodu jer smatraju da će ga na taj način slomiti i da će on postati krunski svjedok protiv Sanadera. Sanader je krajnji cilj, a najlakše ga mogu umočiti preko Polančeca', istaknuo je Nobilo.

U razgovoru za Globus otkrio je da će njegova radna strategija obrane biti usmjerena prema Banskim dvorima: Neće ulaziti u sadržaj ugovora HEP-a i TLM-a niti će dokazivati jesu li ugovori dobri ili nisu. Umjesto toga, pokušat će dokazati da su ugovori prošli propisanu zakonsku proceduru, da je to bila odluka Vlade koja je raspravljena na svim nadležnim tijelima, te da, prema njegovom mišljenju Polančec, ne može jedini odgovarati za odluku koju je donijela Vlada.