zločin u gruborima

Nobilo: Drastično smanjenje broja Srba u Hrvatskoj bio je cilj hrvatskog političkog vodstva

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 25.08.2020 11:51
  • Objavljeno 25.08.2020 u 11:11
Ante Nobilo

Ante Nobilo

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Odvjetnik Ante Nobilo smatra kako Haag neće smanjivati kaznu Ratku Mladiću za genocid i zločine protiv čovječnosti

'Kazna ne može biti veća nego što je izrečeno. Mene brine nešto čega nema, to što se nije žalilo na izostanak međunarodne komponente iz prvostupanjske presude međunarodnog oružanog sukoba. Ovo je bila posljednja šansa da se Republika Srbija označi kao agresor u BiH', komentirao je poznati hrvatski odvjetnik Ante Nobilo slučaj Ratka Mladića za N1 televiziju.

Dodao je kako do kraja nitko neće biti 'apsolutno zadovoljan'.

'Nezadovoljan sam time što Srbija nije označena kao agresor u BiH. Ali da nije bilo Haškog tribunala, neki od ključnih aktera u zločinima počinjenim 90-ih na Balkanu nikada ne bi bili procesuirani jer su u svojim nacionalnim zajednicama oni heroji, a ne zločini. Dakle neka pravda je ostvarena', istaknuo je Nobilo i dodao da su nacionalni sudovi trebali nastaviti posao koji je započeo Haag.

Danas se komemorira zločin u Gruborima, a Nobilo pojašnjava zašto za njega nitko nije osuđen.

'Pod pritiskom međunarodne zajednice, istraga je počela 14 godina nakon zločina, premda su predstavnici UN-a bili tamo isti dan kad je zločin napravljen i dokumentirali ga. Ako stavimo Grubore u kontekst svega što se događalo nakon Oluje, tek onda ćemo moći govoriti zašto je to napravljeno. Rekao bih da je to politička odluka', kazao je Nobilo.

Smatra kako srpska vlada previše eksploatira slike srpskih civila u Hrvatskoj koji u kolonama odlaze u Srbiju, a kaže da je sama Srbija dijelom odgovorna za to.

'Njihove patnje uzrokovao je Slobodan Milošević i vlada Republike Srbije koji su gurnuli hrvatske Srbe u rat protiv vlastite države. Iskoristili su ih u politici ostvarivanja ciljeva Velike Srbije. Nakon toga su ih gurnuli i u ostvarivanje zločina prema Hrvatima, civilima, kad su išli u etnička čišćenja sela. Kad su Hrvati krenuli u Oluju, Beograd im nije dao vojničku pomoć, nego im je zapovjedio bijeg iz Hrvatske. Dakle Srbija je najveći krivac za tragediju hrvatskih Srba, ali nije jedini. Na hrvatskoj strani su bili zločini i prije Oluje. Nakon Oluje došlo je do velikih pljački, paljenja, ubojstava, a da to nitko nije spriječio i kažnjavao, sve kako se Srbi ne bi vratili i kako bi postotak Srba pao u stanovništvu Hrvatske', rekao je Nobilo.

'Drastično smanjenje broja Srba u Hrvatskoj bio je cilj hrvatskog političkog vodstva', dodao je.

'Ono što je počelo u Kninu su snažni politički potezi koji su preokrenuli atmosferu u Hrvatskoj. Ali to je samo predtekst za konkretne poteze', zaključio je Nobilo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!