ZAUSTAVIO GRAĐANSKI RAT

Nobelovu nagradu za mir dobio kolumbijski predsjednik

07.10.2016 u 11:13

Bionic
Reading

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za mir, objavio je u petak norveški odbor za dodjelu te nagrade

Santos je nagrađen zbog potpisivanja povijesnog mirovnog sporazuma s gerilcima FARC-a kojim bi nakon 52 godine trebao biti okončan najdulji oružani sukob u Latinskoj Americi.

Prošle godine nagradu je dobio Tuniški mirovni kvartet

'Ova nagrada daje se i kolumbijskom narodu i bezbrojnim žrtvama civilnog rata. Predsjednik Santos inicirao je pregovore koji su rezultirali primirjem. Uložio je velik trud da nastavi s mirovnim procesom, iako je znao da je kontroverzan, ali je inzistirao na njegovoj provedbi', navodi se u obrazloženju nagrade.

'Postoji prava opasnost da će mirovni proces biti zaustavljen u Kolumbiji i da će doći do građanskog rata, stoga je važno da svi, uključujući predsjednika Santosa i čelnike FARC-a, nastave provedbu mirovnoga procesa. Referendum nije bio glasovanje za ili protiv mira. Nobelov odbor prepoznaje važnost činjenice da je predsjednik Santos osoba koja poziva sve strane da sudjeluju dijalogu kako bi se nastavio mirovni proces. Nobelov odbor se nada da će sve strane preuzeti dio odgovornosti i da će na konstruktivan način doprinijeti mirovnim pregovorima i da će doći do ravnoteže u nacionalnom pomirenju i da će doći do pravde za žrtve', obrazloženo je.

Nobelov je odbor naveo da je sukob u Kolumbiji jedan od najdugotrajnijih građanskih sukoba na svijetu.

Ove je godine Nobelov odbor dobio rekordnih 376 nominacija, a kao potencijalni dobitnici spominjali su se sirijska volonterska spasilačka organizacija Bijele kacige, grčki otočani koji pomažu očajnim izbjeglicama koji stignu na njihove obale, kongoanski liječnik Denis Mukwege zbog svog rada s tisućama silovanih žrtava rata, zviždač Edward Snowden, potpisnici iranskog nuklearnog sporazuma i arhitekti klimatskog sporazuma COP21, javlja N1