biološki ritam

Nobelova nagrada za medicinu pripala trojici Amerikanaca

02.10.2017 u 12:39

Bionic
Reading

Jeffrey Hall, Michael Rosbash i Michael Young, trojica američkih znanstvenika, dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu. Otkriće molekularnih mehanizama koji kontroliraju naše biološke satove donijelo im je i novčanu nagradu od devet milijuna švedskih kruna, odnosno 1,1 milijun američkih dolara

'Otkriće objašnjava kako biljke, životinje i ljudi prilagođavaju svoj biološki ritam tako da se sinkroniziraju okretanjem Zemlje oko svoje osi', navodi se u priopćenju švedskog Karolinska instituta.

Koristeći vinske mušice kao model, ovogodišnji laureati izolirali su gene koji kontroliraju uobičajeni dnevni biološki ritam. Tako su uočili da ih obilježava protein, koji se tokom noći akumulira u stanici, a preko dana degradira.

Sada se zna da biološki satovi rade na istim principima kao i u stanicama drugih višestaničnih organizama, uključujući ljude.

S izvanrednom preciznošću naš unutarnji sat, ovisno o dobu dana, prilagođava se i regulira ključne funkcije, poput ponašanja, nivoa hormona, spavanja, tjelesne temperature i metabolizma.