CDU PROTIV MERKEL?

Njemački zastupnici u srijedu glasuju o planu pomoći Grčkoj

15.08.2015 u 13:59

Bionic
Reading

Njemački zastupnici izjasnit će se u srijedu o trećem planu međunarodne pomoći Grčkoj, koji su već usvojili ministri financija eurozone i grčki parlament, najavio je u subotu predsjednik donjeg doma njemačkog parlamenta Norbert Lammert.

Zastupnici u Bundestagu, njih 631, trenutno su na odmoru, te su pozvani na izvanrednu sjednicu, drugu nakon one 17. srpnja kad su dali zeleno svjetlo načelima trećeg plana pomoći.

U redovima konzervativaca kancelarke Angele Merkel zadnjih se tjedana čulo negodovanje jer su neki zastupnici neskloni odobravanju nove financijske pomoći Grčkoj u visini 86 milijardi dolara, usprkos drastičnim uvjetima koje su nametnule europske zemlje.

Prilikom glasovanja 17. srpnja šezdeset zastupnika od 311 konzervativaca reklo je "ne". U prethodnom glasovanju u veljači bilo je samo 29 njih koji se nisu slagali s poduženjem programa pomoći Grčkoj.

Usprkos njihovu nezadovoljstvu, uobičajeno je kad dođe vrijeme za glasovanje da se svrstaju uz Merkel.

Zeleno svjetlo Bundestaga ne bi trebalo doći u pitanje s obzirom na veliku većinu kojom raspolaže "velika koalicija" (504 na 631 zastupnika) a i oporba bi trebala odobriti novu pomoć.

Podrška ne bi trebala izostati ni sa strane socijaldemokratskih zastupnika, partnera konzervativne vlade.