PROTIV MONOPOLA

Njemački Verdi pokrenuo kampanju za oslobođenje medija

13.03.2014 u 15:49

Bionic
Reading

Njemački sindikat Verdi, koji je pokrenuo do sada jedinu uspješnu europsku građansku inicijativu, onu o pravu na vodu, podržao je novi projekt o medijskim slobodama, prenose europski mediji

S dva milijuna članova, ne bi mu trebao biti problem prikupiti milijun potpisa za pokretanje građanske inicijative, no prema pravilima potpisi moraju biti prikupljeni u najmanje sedam država članica EU-a.

Novu kampanju, Europsku inicijativu za medijski pluralizam, financiraju dvije zaklade - Otvoreno društvo i Adessium - a njome se Europsku komisiju poziva da razmotri pripremu zakonskog prijedloga o borbi protiv vlasničke koncentracije u medijima i zaštiti novinara od napada.

Kampanja je usredotočena na Belgiju, Bugarsku, Cipar, Francusku, Njemačku, Mađarsku, Italiju i Veliku Britaniju.

Glasnogovornik kampanje Giovanni Melogli rekao je novinarima u Berlinu ovaj tjedan da se projektu pridružio zbog iskustva koje je stekao kao savjetnik za medije jednog talijanskog savjetnika između 2004. i 2009.

'Tada, tijekom najgoreg razdoblja Berlusconijeve vladavine, Europski parlament zatražio je od Europske komisije da intervenira jer je kršenje slobode medija u Italiji bilo očito - premijer je bio vlasnik polovice glavnih medija i imao je kontrolu nad javnom televizijom', rekao je.

Komisiju je optužio da je 'licemjerna' jer tvrdi da podržava slobodu govora, ali i isto tako da nije nadležna za 'unutarnja pitanja' država članica, kao što je Berlusconijeva Italija, prenosi EUobserver.

Attila Mong, mađarski novinar koji sudjeluje u kampanji, upozorio je da sličan problem postoji i u Mađarskoj.


Komisija je kritizirala zakone koje je donijela vlada premijera Viktora Obrana, no to je bilo uzalud.

'Mađarska je najbolji primjer kako jedna država može skrenuti. Imamo i berlusconizaciju i putinizaciju medija', rekao je Mong, koji je dobio otkaz na mađarskom javnom radiju nakon što je tijekom emisije minutom šutnje prosvjedovao protiv medijskih zakona.

U Bugarskoj, Češkoj i Rumunjskoj većinu medija također kontroliraju magnati povezani s politikom.

Cornelia Hass, čelnica sindikata njemačkih novinara u Verdiju, kazala je da medijska koncentracija nije za Nijemce toliko goruće pitanje kao privatizacija vodoopskrbe, ali i dodala da u Njemačkoj postoji osjetljivost za važnost te teme. 'Medijski pluralizam nestaje i na lokalnim i regionalnim tržištima u Njemačkoj. A i svi su čuli za Italiju i Mađarsku pa vrijedi pokušati.'

Kampanja mora prikupiti milijun potpisa u najmanje sedam država članica do 18. kolovoza.

Komisija će potom razmotriti je li nadležna za to pitanje, a ako ocijeni da jest mogla bi pripremiti zakonski prijedlog za države članice i Europski parlament.