DIREKTAN PRISTUP

Njemački ministar predlaže da Europa traga za izbjeglicama u kriznim područjima

21.09.2015 u 13:37

Bionic
Reading

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere predložio je u ponedjeljak da se izbjeglice dovede u Europu izravno iz kriznih područja kako bi se zaustavio aktualni golemi i nekontrolirani priljev migranata i oduzeo izvor prihoda mrežama krijumčara ljudi

'Predlažemo da se u Europi dogovorimo o kontigentu, velikodušnom kontigentu. Tražili bismo izbjeglice u kriznim područjima, tako da krijumčari ne zarade, kako bi ih potom raspodijelili u Europi', rekao je, opisujući svoj prijedlog kao 'osobnu inicijativu u cilju europskog prava azila'.

'Kontigent mora biti velikodušan kako bi Europa ispunila svoje humanitarne dužnosti', rekao je.

Ministar nije precizirao kako bi se proveo izbor izbjeglica i uz kakve uvjete, ali je njegov prijedlog na tragu onog britanskog premijera Davida Camerona koji je sredinom rujna rekao da će njegova zemlja primiti 20.000 Sirijaca izravno iz izbjegličkih kampova u zemljama koje okružuju Siriji.

Njemački ministar također je istaknuo da jednom kada se ispuni kvota, Europa ne bi ostavila migrante da se 'utope u Sredozemlju', nego bi ih spašavala kako bi ih se moglo rasporediti u 'sigurnim zonama' u njihovom geografskom području.