TUROBNA PROGNOZA

Njemački mediji oštro po Junckeru: To je plan bez plana

27.10.2015 u 20:16

Bionic
Reading

Plan predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera od 17 točaka vezano uz balkansku izbjegličku rutu, koji je u noći s nedjelje na ponedjeljak dogovoren na posebnom samitu u Bruxellesu, u njemačkim medijima se kritizira kao '17 točaka bez plana' ili, u benevolentnijim interpretacijama, '17 dječjih koraka'

'Mali samit u Bruxellesu na temu zapadnobalkanske izbjegličke rute bio je poput nogometne utakmice: u prvom poluvremenu bilo je mnogo malih faulova, a drugom se ipak uspjelo dati nekoliko golova', piše Markus Becker, dopisnik njemačkog Der Spiegela iz središta Europske unije u svojoj analizi rezultata nedjeljnog samita, objavljenoj pod znakovitom naslovom '17 točaka bez plana'.

Napominje se da je usvojeni plan otišao čak malo dalje od onoga što je prvotno predložio predsjednik EK Jean-Claude Juncker, a on je sazvao samit na molbu njemačke kancelarke Angele Merkel, ali i to da će 'njegovo provođenje biti mučno'. To je mješavina svega pomalo, citira Der Spiegel anonimnog dužnosnika EU-a, te se ističe kako je mnogo toga vezano uz dogovoreni plan nejasno kada je riječ o njegovoj praktičnoj primjeni.

Ne zna se gdje bi se trebali sagraditi kampovi za najmanje 50 tisuća izbjeglica na balkanskoj ruti te zbog toga nije utvrđeno ni koliko točno izbjeglica treba primiti koja država. Trenutno je i po već usvojenim kvotama za raspodjelu izbjeglica unutar EU-a – njih 120 tisuća – raspodijeljeno njih tek nekoliko stotina. Der Spiegel u svojoj analizi briselskog plana za izbjeglice na balkanskoj ruti zaključuje da 'njegovoj realizaciji prijete teškoće jer mnogi važni detalji nisu dogovoreni' te predviđa da je u plan 'programirano novo natezanje oko novca i kontingenata izbjeglica'.

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše pak o '17 dječjih koraka', ali napominje da je plan 'ipak bolji nego ništa' te da se kao uspjeh treba gledati to što je samit završio dogovorom, a ne svađom. Juncker je sazivanjem samita 'ušao u velik rizik', koji se ipak donekle isplatio, iako plan ne nudi 'rješenja za sve probleme balkanske rute izbjeglica'. Ističe se i da je prije samita raspoloženjem dominirao sukob između Slovenije i Hrvatske te da su neki prvotni prijedlozi Europske komisije 'opravdano izazvali uznemirenost u Hrvatskoj'.

FAZ zaključuje da usvojeni plan nije 'velik korak naprijed', ali da se to nije ni moglo očekivati od nedjeljnog samita: 'Format sastanka bio je pogrešan, a sudionici međusobno posvađani. Trenutno bi uspjeh bio da se predloženih 17 točaka doista provede.'