ŽICA NA GRANICI

Njemački FAZ: Cerar se ponaša kao Orban

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 11.11.2015 14:54
  • Objavljeno 11.11.2015 u 12:52
  • +4
  • +1

Slovenski vojnici podižu ogradu na granici sa Hrvatskom

Izvor: Reuters / Autor: Antonio Bronic

Slovenska policija obavijestila je vlasnike zemljišta uz granicu s Hrvatskom, na kojima je vojska počela postavljati žičanu ogradu i bodljikavu žicu, da je riječ o privremenoj mjeri, dok istodobno njemački FAZ upozorava da je između izjava slovenskog premijera Mire Cerara i mađarskog premijera Viktora Orbana 'sve manja razlika'

Riječ je o privremenoj mjeri donesenoj odlukom vlade i temeljem zakona o kontroli državne granice iz 2007. godine, a vlasnici zemljišta na kojima će danas i idućih dana biti postavljene prepreke biti će o tome naknadno obaviješteni poštom, navela je uprava slovenske policije u priopćenju za javnost na svojem portalu.

Policija navodi da su vlasnici dužni vojsci i policiji omogućiti nesmetan dolazak na zemljište te da je cilj mjera u prvom redu onemogućiti nekontroliran ulazak migranata preko zelene granice, kako bi se spriječili eventualni postupci koji bi mogli ugroziti sigurnost i mir.

Slovenski mediji u srijedu, uglavnom neslužbeno, tvrde kako se s postavljanjem ograde na slovenskoj schengenskoj granici slažu Austrija, ali i Njemačka, koju je premijer Cerar upozorio da bi u malu srednjoeuropsku državu sa samo dva milijuna stanovnika i malim integrativnim sposobnostima u iduća dva tjedna moglo ući čak oko 100.000 migranata na putu prema Njemačkoj te da želi spriječiti humanitarnu katastrofu i braniti južnu granicu Schengena.


Mediji danas prenose i komentar o žici na slovensko-hrvatskoj granici iz Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ), vodećeg njemačkog konzervativnog dnevnika.

'U odluci da prema Hrvatskoj na brzu ruku postavi ogradu Cerar se, po svojim riječima, vodio time što nema sustavnog rješenja za izbjegličku krizu na razini EU-a, ali je Ljubljanu zapravo u prvom redu strah što će napraviti Njemačka i Austrija i hoće li polako zatvoriti granicu za migrante', navodi FAZ.

Kancelarka Angela Merkel u utorak nije željela kritizirati Sloveniju nego je rekla da njen potez upozorava na hitno traženje europskog rješenja, no iako slovenski premijer nastoji spriječiti dojam da se ponaša kao njegov mađarski kolega Viktor Orban, koji je postavio žicuu prema Srbiji i Hrvatskoj, između Cerarovih i Orbanovih izjava sve je manje razlika, navodi FAZ.

Kampanju protiv postavljanja ograde pokrenuo je ljubljanski nevladin Mirovni institut, jumbo plakatima sa simboličnim prikazom ruke s prstima u znaku slova V (pobjeda), koji su istodobno stilizirani tako da podsjećaju na škare i presijecaju bodljikavu žicu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!