'BOLAN GUBITAK GLASOVA'

Njemački CDU oslabljen na lokalnim izborima

30.08.2009 u 20:35

Bionic
Reading

Na izborima za lokalne parlamente u saveznim pokrajinama Saarland i Thueringen Kršćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel pretrpjela je u nedjelju velik gubitak, dok je u saveznoj pokrajini Saskoj zadržala isti broj glasova

Na lokalnim izborima je najveći porast glasova zabilježila Stranka ljevice. 'Gubitak glasova u Saarlandu i Thueringenu je bolan', rekao je glavni tajnik CDU-a Roland Pofalla.

On je, uzimajući u obzir parlamentarne izbore koji će se održati krajem rujna, najavio da će se njegova stranka suočiti s rezultatima lokalnih izbora te analizirati razlog gubitka glasova.

Na izborima u saveznoj pokrajini Thueringen CDU je, prema rezultatima izlaznih anketa državne TV postaje ARD, osvojio 32,1 posto glasova, što je čak 10 posto manje nego na izborima prije četiri godine.

Reformirani istočnonjemački komunisti iz Stranke ljevice osvojili su 26 posto glasova. Socijaldemokratska stranka Njemačke, koja trenutno na saveznoj razini koalira s demokršćanima, osvojila je 18,5 posto, što je plus od četiri posto u usporedbi s izborima 2004. Stranka zelenih osvojila je 5,7 posto, a Liberalno-demokratska stranka (FDP) 7,9 posto.

Desničarskoj ekstremnoj Nacionaldemokratskoj stranci (NPD), prema prvim prognozama, nije uspio ulazak u pokrajinski parlament. Nakon što je CDU izgubio apsolutnu većinu, u Thueringenu je na pomolu sastavljanje koalicije lijevog bloka između Stranke ljevice, SPD-a i Zelenih.

U zapadnonjemačkoj saveznoj pokrajini Saarland CDU je sa 33 posto glasova također doživio težak poraz, izgubivši 13,6 posto birača u usporedbi sa 2004. Na drugom mjestu u Saarlandu se sa 25,1 posto nalazi SPD. Stranka zelenih je osvojila 5,7, a FDP 9,3 posto glasova. Najveće iznenađenje izbora u jednoj od najmanjih njemačkih saveznih pokrajina je uspjeh Stranke ljevice koja je osvojila 21 posto glasova.

Ovo je prvi izlazak te stranke na izbore u Saarlandu, a uspjeh se povezuje s Oskarom Lafontaineom, bivšim premijerom ove pokrajine i šefom SPD-a koji je 1999. nakon sukoba s tadašnjim kancelarom Gerhardom Schroederom izišao iz stranke, osnovao vlastitu lijevo orijentiranu stranku i nakon udruživanja s bivšom strankom PDS i njezinim preimenovanjem u Stranku ljevice postao dopredsjednikom te stranke. I u ovoj saveznoj pokrajini se očekuje formiranje koalicije lijevog bloka između SPD-a, Stranke ljevice i Zelenih.

U saveznoj pokrajini Saskoj CDU je zadržao vodeću poziciju osvojivši 40,4 posto glasova, tako da će najvjerojatnije i u sljedećih pet godina nastaviti koalirati s FDP-om koji je osvojio 10 posto. Stranka ljevice u Saskoj je osvojila 20 posto glasova, dvostruko više nego SPD. Zeleni su osvojili 5,9 posto glasova. U parlament savezne pokrajine Saske ponovni ulazak je uspio i ekstremnom NPD-u. Ekstremna desnica je međutim, u usporedbi s posljednjim izborima, izgubila 3,7 posto birača.

Istodobno s izborima za lokalne parlamente u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni - Vestfaliji održani su i općinski izbori, na kojima se CDU potvrdio kao najjača stranka u pokrajini.

Prema mišljenju analitičara, današnji izbori su posljednji test raspoloženja birača četiri tjedna uoči izbora za Bundestag. Međutim, dosadašnja iskustva su pokazala da se birači ponašaju različito kada su u pitanju savezni i pokrajinski izbori. Neke stranke isto tako na saveznoj razini odbijaju ulazak u koaliciju sa strankama s kojima tijesno surađuju na pokrajinskoj razini.

Prema ispitivanjima javnog mišljenja na saveznoj razini jasno vodi CDU sa 37 posto, dok SPD sa 22 posto i dalje bilježi rekordno slabu podršku birača. Najvjerojatniji koalicijski partner CDU-a nakon parlamentarnih izbora FDP može računati s podrškom 14 posto glasača, tako da je demokršćansko-liberalna koalicija, prema ispitivanjima, najizgledniji kandidat za sastavljanje nove savezne vlade.