ruski disident

Njemački avion večeras kreće po Navaljnog

20.08.2020 u 21:32

Bionic
Reading

Avion s timom specijaliziranim za liječenje pacijenata u komi poletjet će u četvrtak navečer iz Njemačke kako bi prevezao ruskog disidenta Alekseja Navaljnog, pišu njemački mediji

Navaljni je hospitaliziran rano u četvrtak sa sumnjom na trovanje te se trenutno nalazi u komi, boreći se za život, u sibirskom gradu Omsku.

"Avion hitne pomoći sa specijalistima za pacijente u komi poletjet će večeras", rekao je za Bild Jaka Bizilj, aktivist s berlinskom adresom rođen u Sloveniji.

"Ako Navaljni sutra ujutro bude za to u stanju, avion će odmah poletjeti za Berlin. Njegova supruga će letjeti s njim."

Kancelarka Angela Merkel ranije je rekla novinarima da je Njemačka spremna pružiti medicinsku pomoć Navalnom ako primi zahtjev da to učini.

"Ako to zatraže, pružit ćemo medicinsku pomoć, uključujući i njemačke bolnice, no od njih mora stići zahtjev", rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare koju je održala s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom na jugu Francuske.

Bild je također izvijestio da je bolnica Charite u Berlinu spremna liječiti Navaljnog. Nitko u bolnici nije bio dostupan za komentar.

Navaljni, žestoki kritičar predsjednika Vladimira Putina, počeo se osjećati slabo u avionu za Moskvu u četvrtak ujutro nakon što je u kafiću na aerodromu popio čaj u sibirskom gradu Tomsku.

Bio je na letu iz Tomska za Moskvu kada se počeo osjećati loše. Avion je prisilno sletio u Omsku. Navaljni (44) je na intenzivnoj njezi i priključen je na respirator.

Ako se njegova bolest potvrdi kao trovanje, bit će to posljednji u nizu slučajeva koji uključuju ljude koji su izrazili neslaganje s Kremljom, koji pak niječe da se osvećuje svojim neprijateljima.