napad na rusku oporbu

Navaljni u teškom stanju, najbliži suradnici uvjereni da je otrovan

20.08.2020 u 15:46

Bionic
Reading

Ruski oporbeni vođa Aleksej Navaljni u komi je u sibirskoj bolnici, njegovi najbliži suradnici uvjereni su da je otrovan, a šef europske diplomacije Joseph Borrell poželio mu je brz oporavak i pozvao na pronalazak odgovornih ako se potvrdi da je riječ o trovanju.

"Mislimo da je Aleksej otrovan nečime što je pomiješano s njegovim čajem", objavila je na Twitteru njegova glasnogovornica Kira Jarmiš. "U komi je, u teškom je stanju."

Navaljni, koji je predvodio niz prosvjeda protiv Putinove administracije, bio je na letu iz Tomska za Moskvu kada se počeo osjećati loše, navela je Jarmiš. Avion je prisilno sletio u Omsku. Navaljni (44) je na intenzivnoj njezi i priključen je na respirator.

Navaljni je već ranije pretrpio napade i zadnji je u nizu ruskih kritičara Kremlja koji je žrtva trovanja.

Navaljni je 2017. pretrpio kemijske opekline očiju kad mu je napadač ispred njegova ureda bacio u lice zelenu tekućinu koja se koristi kao dezinficijens. Prošlog kolovoza imao je osip i bio je otečen za vrijeme boravka u policijskom pritvoru dok je služio kratku kaznu zatvora zbog nezakonitih prosvjeda. Tada su liječnici zaključili da se radi o alergiji, no on je zatražio istragu zbog mogućnosti trovanja.

"Prošle godine je otrovan dok je bio u pritvoru. Očito se sad isto dogodilo", rekla je Jarmiš. "Sigurna sam da je namjerno otrovan", rekla je njegova glasnogovornica za radio Ekho Moskvy i dodala da je prije leta popio samo čaj.

Vjačeslav Gimadi, odvjetnik koji blisko surađuje s Navaljnim, priopćio je da nema "dvojbi da je Navaljni otrovan zbog političkog položaja i aktivnosti".

Šef europske diplomacije Joseph Borrell na Twitteru je izrazio zabrinutost za Navaljnog. "Zabrinut sam zbog sumnje u trovanje Alekseja Navaljnog. Ako se to potvrdi, odgovorni moraju odgovarati. Želim mu brz i potpun oporavak", napisao je Borrell.

  • +4
Aleksej Navaljni Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Fotografija Navaljnog kako ispija čaj iz papirnate šalice u zračnoj luci brzo se proširila društvenim mrežama. Putnik s leta Pavel Lebedev objavio je na društvenim mrežama da je Navaljni na početku leta otišao u toalet i nije se vratio. Brzo mu je postalo loše i vikao je u bolovima.

Vlasti trenutno ovaj incident ne smatraju trovanjem, piše državna novinska agencija TASS. Navaljni se nalazi na toksikološkoj jedinici intenzivnog liječenja u bolnici u Omsku. "Njegovo je stanje ozbiljno", kazao je glavni liječnik bolnice Aleksander Murakovski za TASS.

Reuters prenosi da je jedan od liječnika u bolnici Anatolij Kaliničenko kazao kako nije izvjesno da je Navaljni otrovan, kao što to sugeriraju njegovi suradnici.

Raniji napadi na kritičare Kremlja

Bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripal i njegova kći Julia otrovani su nervnim agensom u ožujku 2018. u blizini njihova doma u Salisburyju u Engleskoj. Britanske vlasti optuživale su Rusiju za taj napad. Britanija i brojni njezini saveznici protjerali su desetke ruskih diplomata u znak odmazde pa je Rusija počela uzvraćati istom mjerom.

Ruski oporbeni aktivist Pjotr Verzilov, ključna figura skupine Pussy Riot, hospitaliziran je u rujnu 2018. zbog mogućeg trovanja. Incident se dogodio mjesec dana nakon što je odslužio dvotjednu zatvorsku kaznu zbog ometanja finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Moskvi u srpnju.

Bivši ruski tajni agent i otvoreni kritičar ruske vlade, Aleksandar Litvinenko, umro je 2006. od trovanja radioaktivnim polonijem koji mu je stavljen u čaj.