ZBRINUTOST NAKON JAPANA

Njemačka zatvara 7 nuklearnih elektrana

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je najavila da će Njemačka u iduća tri mjeseca provesti ispitivanja svih nuklearnih postrojenja u zemlji, koja će za sedam najstarijih nuklearnih elektrana, u pogonu više od 30 godina., značiti zatvaranje na isti rok, a možda i trajno, objavile su svjetske agencije

"Provest ćemo sigurnosna testiranja svih nuklearnih centrala", rekla je Merkel na konferenciji za novinare nakon novog kriznog sastanka s premijerima saveznih njemačkih država u kojima se nalaze te elektrane.

"Reaktori koji su stavljeni u pogon prije kraja 1980. godine tijekom moratorija neće raditi", dodala je, napomenuvši kako će odluka o moratoriju biti predstavljena u obliku vladine uredbe, jer nikakav dogovor s operatorima tih centrala nije postignut.

Takvih je centrala u Njemačkoj sedam, što znači da će u funkciji ostati 10 nuklearnih elektrana. Tromjesečni moratorij njemačka je vlada odlučila proglasiti nakon razvoja situacije u Japanu kojem prijeti nuklearna katastrofa izazvana golemim problemima koje je u nuklearki Fukushima izazvao razorni potres u petak.

Njemački ministar za zaštitu okoliša Norbert Poettgen rekao je kako nije jasno hoće li ti reaktori ostati zatvoreni i nakon isteka tri mjeseca, ili će biti vraćeni u funkciju.

Suočena sa zabrinutošću naroda, u kojem se golema većina u potpunosti protivi korištenju nuklearne energije, Merkel je u ponedjeljak navečer proglasila tromjesečni moratorij na odluku o produljenju roka korištenja 17 njemačkih atomskih centrala za prosječno 12 godina.

Odluka o produljenju radnog vijeka njemačkih nuklearki bila je jedan od glavnih aduta vladajuće konzervativno-liberalne koalicije od njezinog dolaska na vlast u jesen 2009. i konačno je, nakon mnogo otpora, usvojena prošle jeseni, pa je kancelarkin potez kojim je suspendira šokirao njemačku političku i gospodarsku scenu.

Iz poslovnih krugova odmah su stigla upozorenja o nužnosti velikog opreza prilikom donošenja važnih odluka o nuklearnim postrojenjima, koja opskrbljuju oko četvrtinu potreba za strujom najvećeg europskog gospodarstva.

"Aduti u ovoj igri moraju biti oprez i transparentnost. panika i strančarenje su loši savjetnici", rekao je predsjednik Njemačke Industrijske i trgovinske komore Hans Heinrich Driftmann.

Iako je vlada objavila kako su osigurani pouzdani izvori električne energije, cijene struje u Njemačkoj odmah po objavi moratorija porasle su na najvišu razinu od listopada 2009.

Istodobno su oporba i neki mediji kancelarkin potez ocijenili jeftinim političkim trikom uoči lokalnih izbora koji je očekuju za manje od dva tjedna u trima saveznim državama, među kojima i u Baden-Wuertembergu, uporištu CDU-a u kojem toj stranci prijeti gubitak vlasti nakon više od 60 godina.

"Samo želi proći pokrajinske parlamentarne izbore", izjavio je za TV postaju ARD čelnik socijaldemokrata Sigmar Jabriel, optuživši Merkel da zlorabi strahove građana u političke svrhe. "Sve to uopće nema smisla i zapravo je riječ o vrlo providnom triku", rekao je.

U Baden-Wuertembergu, jednoj od gospodarski najjačih njemačkih saveznih država, nalazi se jedna od elektrana koje se pod moratorijem zatvaraju - Neckarwestheim I - a kancelarkia je za svoj potez dobila veliku potporu. Istraživanje javnog mnijenja koje je nakon eksplozija u Fukushimi proveo ARD pokazalo je da 80 posto Nijemaca podupire tu odluku, a da ih 53 posto želi zatvaranje svih njemačkih nuklearnih elektrana što je prije moguće.

EUROPSKA UNIJA KREĆE U PROVJERU EUROPSKIH NUKLEARKI

Zemlje članice Europske unije suglasne su da se provedu testovi na otpornost nuklearnih elektrana na potrese, tsunamije i terorističke napade, izjavio je u utorak povjerenik Europske komisije za energiju Guenther Oettinger

"Postoji konsenzus da se organiziraju takvi testovi", rekao je Oettinger nakon izvanrednog sastanka na kojem su se okupili ministri za energiju, stručnjaci i predstavnici nacionalnih tijela za nuklearnu sigurnost.

"Želimo organizirati niz vrlo temeljitih testova diljem Unije. Sigurnost je nedjeljiva i stoga želimo da i naše partnerske države, susjedi obave te testove", dodao je povjerenik.

Testove će provesti neovisni stručnjaci tijekom ove godine, a Komisija će sljedećih tjedana pripremiti prijedloge što bi ti testovi trebali obuhvaćati i zajedničke kriterije prema kojima će se procjenjivati sigurnost, najavio je Oettinger.

"Na tim testovima procjenjivala bi se opasnost od potresa, tsunamija, terorističkih napada, nestanka električne energije", istaknuo je povjerenik za energiju.

Europska komisija je sazvala hitni izvanredni sastanak o nuklearnoj sigurnosti kako bi se razgovaralo o stanju u civilnom nuklearnom sektoru u Europskoj uniji nakon što su, kao posljedica razornog potresa u Japanu, u četiri dana zabilježene tri eksplozije u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi, što pojačava straha od nuklearne katastrofe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi