'STOP IZVOZU TERORIZMA'

Njemačka zabranila islamističku organizaciju 'Istinska vjera'

15.11.2016 u 12:38

Bionic
Reading

Njemačka policija je u utorak izvela simultane pretrese džamija i više od 200 stanova i ureda u 10 saveznih država, a vlada je zabranila skupinu koju optužuje za regrutiranje boraca za Islamsku državu, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova

Glasnogovornica ministarstva opisala je salafističku organizaciju DWR 'Istinska religija' kao mrežu za mobilizaciju za Islamsku državu, no dodala je kako nema dokaza da su njezini članovi planirali napade.

Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere vjeruje da je ta organizacija prekršila njemački ustav poticanjem mržnje, dodala je glasnogovornica, a dpa prenosi da su pretresi izvedeni oko 6,30 sati u zapadnim njemačkim saveznim državama i u Berlinu.

Ministar de Maiziere (Kršćansko-demokratska unija CDU) zabranio je u utorak rad radikalnoj islamskoj organizaciji 'Istinska vjera', koja je u javnost poznata po akcijama dijeljenja besplatnih Kurana po njemačkim gradovima, ustvrdivši da je radikalizirala mlade i regrutirala ih za terorističku Islamsku državu.

'Ovo je jasna poruka da u našem društvu nema mjesta za radikalne i nasilne islamiste', rekao je savezni ministar unutarnjih poslova u utorak ujutro na izvanrednoj konferenciji za tisak, koja je sazvana nakon što su provedene racije u prostorijama i džamijama organizacije 'Istinska vjera' koja propagira izuzetno ortodoksni oblik islama, salafizam

De Maiziere je objasnio kako zabrana nije usmjerena protiv islama kao vjere nego protiv onih koji zloupotrebljavaju ovu vjeru.

'Zabrana je uperena protiv onih koji šire ekstremističke ideje i podržavaju terorističke organizacije', rekao je de Maiziere. On je objasnio da je kroz akcije 'Čitaj' tijekom kojih su aktivisti organizacije 'Istinska vjera' po pješačkim zonama njemačkih gradova godinama dijelili besplatne primjerke Kurana, vrbovano oko 140 mladića koji su otputovali u Siriju i Irak kako bi se borili na strani tzv. Islamske države.

'Ova organizacija je šireći teorije zavjere radikalizirala mladež', rekao je de Maiziere i dodao kako će Njemačka stati na kraj ovom 'izvozu terorizma'. Organizaciju 'Istinska vjera' de Maiziere je optužio i za širenje huškačkih ideja i mržnje prema drugim narodima i pripadnicima drugih vjera.

Na čelu organizacije 'Istinska vjera' stoji palestinski izbjeglica Ibrahim Abu Nagie, koji je u međuvremenu dobio njemačko državljanstvo. Protiv njega je u prošlosti vođeno nekoliko istraga zbog širenja vjerske mržnje i poziva na nasilje. Abu Nagie je pravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od 13 mjeseci zbog zloupotrebe socijalne pomoći u visini od 53.000 eura.