HRVATI SIGURNI

Njemačka vojska se povlači iz sjevernog Afganistana

24.02.2012 u 15:18

Bionic
Reading

Bundeswehr, federalna njemačka vojska, požurila je odluku da definitivno zatvori svoju bazu u Talokanu na sjeveru Afganistana, a pred jačanjem prosvjeda zbog bijesa koji se proširio nakon objave da su američki vojnici spalili primjerke Kurana u zračnoj bazi i istoimenom zatvoru Bagram, sjeverno od Kabula, javljaju Reuters i France Presse. Hrvatski je kontingent, koji djeluje u sklopu njemačkih jedinica, siguran. Prati se razvoj situacije

Njemačko ministarstvo obrane priopćilo je danas da je zatvaranje baze u Talokanu bilo predviđeno za mjesec dana, ali da je operacija povlačenja ubrzana zbog siline prosvjeda u Afganistanu. Pedeset vojnika, kao i sva vozila povučeni su u najveću bazu u blizini, onu u Kunduzu, udaljenu 70 kilometara od Talokana.

Njemački novinari svjedoče da je baza Talokan žestoko napadnuta kamenjem 300 prosvjednika koji su tražili smrt Amerikanaca i povlačenje snaga ISAF-a iz zemlje.

Zatvorena njemačka baza imala je ozbiljne sigurnosne poteškoće, odgovorni nisu mogli jamčiti sigurnost vojnika te su ih odlučili povući. Baza se nalazi u glavnom gradu pokrajine Tachar, koji ima oko 200.000 stanovnika.

Prošle godine baza je napadnuta oružjem, ali su njemački vojnici uzvratili vatru i ubili nekoliko napadača.

Uslijedila je osveta u kojoj su život izgubili šef tamošnje policije i dva njemačka vojnika. Tada je ranjen i zapovjednik njemačkih jedinica na sjeveru Afganistana, general Markus Kneip.