pridružili se sad-u

Njemačka traži povlačenje srpske vojske s granice s Kosovom

01.10.2023 u 14:33

Bionic
Reading

Njemačka vlada pozvala je u nedjelju Srbiju da pridonese deeskalaciji stanja na granici Kosovom te da smanji postrojbe na tom području

„Između Srbije i Kosova ne smije biti daljnje eskalacije. Važno je da Srbija neodgodivo smanji postrojbe na granici“, stoji u priopćenju njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Istodobno se naglašava da je Berlin sa svojim partnerima u „intenzivnom kontaktu sa svim stranama“.

„Politički proces hitno mora biti nastavljen“, zaključuje se u priopćenju, aludirajući na pregovore Beograda i Prištine o budućnosti odnosa.

Tenzije između dvije zemlje su porasle otkad je prošle nedjelje kosovska policija imala okršaj s 30 teško naoružanih Srba koji su upali u kosovsko selo Banjska i zabarikadirali se u srpskom pravoslavnom manastiru. Ubijena su tri napadača i jedan policajac.

U petak je i izvjestitelj vladine Njemačke liberalno-demokratske stranke (FDP) za zapadni Balkan Thomas Hacker od Beograda zatražio brzo izvođenje odgovornih pred sud.

Istodobno je predsjednik desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Timo Chrupalla boravio u Beogradu i podržao ideje srbijanskog političkog vodstva za vraćanjem Kosova u teritorijalni sastav Srbije.

  • +3
Srpska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

„U razgovorima se rješenje po kojem bi regija Kosovo ostala unutar sastava Srbije pokazalo kao ostvarivo“, rekao je Chrupalla.

AfD kojem je posljednjih mjeseci drastično porasla popularnost te se u ispitivanjima javnog mnijenja ustalio kao druga po redu najpopularnija stranka u zemlji, se oduvijek protivio priznavanju samostalnosti Kosova.