smirivanje situacije

NATO odobrio dodatne snage za Kosovo

29.09.2023 u 15:19

Bionic
Reading

NATO je priopćio u petak da je "odobrio dodatne snage za rješavanje trenutne situacije" na Kosovu, ali nije odmah precizirao broj niti je rekao iz kojih zemalja.

Sukob između policije i naoružanih Srba skrivenih u samostanu pretvorila je mirno selo na sjevernom Kosovu u ratnu zonu prošlog vikenda.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića da su odgovorni za napad naoružanog odreda na kosovsku policiju na sjeveru zemlje prošloga vikenda, istaknuvši u intervjuu za Reuters u četvrtak da je Kosovo "napadnuto".

Tridesetak teško naoružanih Srba napalo je kosovsku policiju u selu Banjska u nedjelju, nakon čega su se zabarikadirali u manastiru Srpske pravoslavne crkve.

U borbama su poginula tri srpska napadača i jedan kosovski policajac.

Do sada su tri osobe optužene zbog sudjelovanja u napadu.

Policija je u nedjelju izložila oružje i streljivo zaplijenjeno od napadača, uključujući jurišne puške bivše jugoslavenske vojske, mitraljeze, snajpere, minobacače, protutenkovske raketne bacače, ručne granate, nagazne mine i dronove.

  • +4
Sukob na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: STRINGER / AFP / Profimedia

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da je policija pronašla oružje vrijedno pet milijuna eura, "dovoljno za stotine boraca".

Kosovo, koje je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. nakon gerilske pobune i intervencije NATO-a 1999., optužuje Srbiju za naoružavanje i potporu srpskim borcima.

Srbija, koja nije priznala neovisnost svoje bivše pokrajine, okrivljuje Kosovo za poticanje nasilja zlostavljanjem etničkih Srba.