povijesni potez

Njemačka se ispričala zbog genocida u Namibiji, umjesto reparacije, financirat će projekte, plemenski poglavica nezadovoljan: To je crna mačka u vreći

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 28.05.2021 16:45
  • Objavljeno 28.05.2021 u 16:45
Heiko Maas dao izjavu ispred Ministarstva vanjskih poslova u kojoj se se ispričao za genocid u Namibiji

Heiko Maas dao izjavu ispred Ministarstva vanjskih poslova u kojoj se se ispričao za genocid u Namibiji

Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Njemačka se ispričala u petak, nakon više od stotinu godina, zbog genocida počinjenog nad narodima Herero i Nama, za vrijeme njemačke kolonijalne vladavine, pri čemu je Berlin po prvi puta ocijenio da je riječ o genocidu te je pristao financirati projekte vrijedne preko milijardi eura u Namibiji

Predsjednik Namibije Hage Geingob pozdravio je "povijesni potez", ali je glavni poglavica naroda Herero Vekui Rukoro odbacio njemačko-namibijski sporazum kao "uvredu", jer ne podrazumijeva isplatu reparacija.

Umjesto reparacija, Njemačka će financirati projekte rekonstrukcije i razvoja u Namibiji, u vrijednosti od 1, 1 milijarde eura.

Od tih će projekata, kazao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, izravno profitirati zajednice pogođene genocidom.

"To je crna mačka u vreći umjesto reparacija za zločin protiv čovječnosti", kazao je Rukoro za Reuters.

"Nijedan Afrikanac koji drži do sebe neće prihvatiti danas takvu uvredu od takozvane civilizirane europske zemlje", dodao je.

Njemačka vojska je u razdoblju između 1904. i 1908. ubila najmanje 60.000 pripadnika naroda Herero i oko 10.000 pripadnika naroda Nama.

Povjesničari i Ujedinjeni Narodi davno su ocijenili da je riječ o prvom genocidu u 20. stoljeću.

Kolonijalni su vojnici provodili masovna pogubljenja; muškarce, žene i djecu prognali su u pustinju gdje su tisuće umrle od žeđi te su osnovali zloglasne koncentracijske logore poput onoga na otoku Shark.

Dok je Njemačka prethodno priznala "moralnu odgovornost" za ubojstva, izbjegavala je službeno se ispričati za masakre kako bi izbjegla traženje reparacija.

“Ove ćemo događaje sada, iz današnje perspektive, nazvati njihovim pravim imenom: genocid”, rekao je u svojoj izjavi njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

"U svjetlu njemačke povijesne i moralne odgovornosti zatražit ćemo od Namibije i potomaka žrtava da nam oproste", dodao je.

Namibijski mediji objavili su u četvrtak da će sredstva od Njemačke biti iskorištena za razvoj infrastrukture, zdravstvenog sustava i edukaciju tijekom idućih trideset godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!