sigurnosna situacija

Njemačka razmišlja o nabavci proturaketnog sustava

27.03.2022 u 13:55

Bionic
Reading

Njemačka zbog novonastale sigurnosne situacija uzrokovane napadom Rusije na Ukrajinu razmišlja o nabavci proturaketnog sustava o čemu se već vode razgovori s Izraelom, prenose njemački mediji u nedjelju

"Mi se moramo bolje zaštititi od prijetnji iz Rusije. Zbog toga nam je hitno potreban proturaketni sustav za područje čitave zemlje", rekao je socijaldemokratski političar Andreas Schwarz u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Schwarz, koji je u proračunskom odboru Bundestaga zadužen za obrambena pitanja, je rekao kako u obzir dolazi izraelski proturaketni sustav Arrow 3.

"Mi mislimo da bi sustav Arrow 3 bio dobro rješenje za Njemačku", rekao je Schwarz.

Prema informacijama Njemačke novinske agencija (dpa), političari Bundestaga zaduženi za obrambena pitanja bi još u nedjelju trebali otputovati u Izrael gdje bi trebali voditi razgovore o eventualnoj nabavci sustava Arrow 3.

Arrow 3 služi obrani od raketa dugog dometa. Za obranu od raketa kratkog dometa Njemačka već posjeduje proturaketni sustav tipa Patriot.

Odmah nakon napada Rusije na Ukrajinu njemačka vlada je najavila jačanja njemačkih obrambenih snaga i osjetno podizanja vojnog proračuna.

Za hitnu modernizaciju Bundeswehra je previđen izvanredni fond u visini od 100 milijardi eura.