ne predstavlja zabranu

Njemačka produljila upozorenja za putovanja u preko 160 zemalja

26.08.2020 u 14:05

Bionic
Reading

Njemačka je do sredine rujna produljila upozorenje za putovanje u preko 160 zemalja svijeta, priopćeno je nakon sastanka njemačke vlade u srijedu u Berlinu

Upozorenje se odnosi na gotovo sve zemlje izvan Europske unije a izdano je još sredinom ožujka i isprva produljeno do sredine lipnja pa zatim do kraja kolovoza. Sredinom rujna vlada bi trebala ponovno raspravljati o produljenju zabrane.

Upozorenje ne predstavlja zabranu ali ima značenje u slučaju da putnici traže povrat novca u slučaju bukiranog putovanja.

Popis zemalja se ne poklapa s listom rizičnih područja glede epidemiološke situacije. Tako se upozorenje odnosi na Tajland u kojem je epidemiološka situacija povoljna ali je zabranjen ulazak za državljane Njemačke.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn istodobno je branio djelomično ukidanje besplatnih testova za osobe koje se u Njemačku vraćaju iz epidemiološki rizičnih područja.

„Laboratorijski kapaciteti nisu neograničeni“, rekao je Spahn nakon sastanka kabineta.

Posljednjih dana broj testova se udvostručio na gotovo 900.000. Besplatni testovi su stajali na raspolaganju svim povratnicima iz rizičnih područja koji su obvezni testirati se ali i ostalima koji se vraćaju iz inozemstva bez obzira na to jesu li boravili u rizičnom području ili ne.

Testove je moguće obaviti na svim graničnim prijelazima te većim prometnim čvorištima.

Ministri zdravlja njemačkih saveznih pokrajina su početkom tjedna donijeli odluku o ponovnom naplaćivanju testova te uvođenju obavezne dvotjedne karantene za one koji dolaze iz rizičnih područja.