akcija u karlsruheu

Njemačka policija uhitila islamističko-terorističku skupinu koja je pripremala napade

06.07.2023 u 12:08

Bionic
Reading

Policija je u Njemačkoj u četvrtak uhitila sedmoricu pripadnika islamističko-terorističke organizacije koji su planirali napade u Njemačkoj, priopćilo je Glavno državno odvjetništvo

"Kod osoba uhićenih na području savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija se radi o državljanima Turkmenistana, Tadžikistana i Kirgizije. Istodobno su na području Nizozemske uhićene još dvije osobe povezane s ovom skupinom", priopćilo je Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

Osumnjičenima se predbacuje da su odmah nakon dolaska u Njemačku iz Ukrajine, nakon početka rata u toj zemlji, osnovali terorističku skupinu s ciljem pripreme i provedbe terorističkih napada. U priopćenju se ne navodi borave li osumnjičeni u Njemačkoj kao ratne izbjeglice iz Ukrajine.

"Osumnjičeni su pripremali napade po uzoru na 'Islamsku državu', koji su trebali uznemiriti javnost", stoji u priopćenju. Osumnjičeni su već odabrali potencijalne ciljeve napada ali, kako je priopćeno, nije bilo konkretnih planova o vremenu i obimu napada.

Pripadnici skupine su preko različitih kanala pokušavali nabaviti oružje.

Skupini se predbacuje i podrška terorističkoj organizaciji "Islamska država", koju su i materijalno podržavali.