UTJECAJNO IME

Njemačka: Kćer bivšeg ministra osuđena zbog utaje poreza u pandemiji

15.12.2023 u 15:27

Bionic
Reading

Kćerka bivšeg bavarskog ministra osuđena je u petak u Muenchenu na četiri godine zatvora u vezi s prodajom zaštitnih maski državnim institucijama tijekom pandemije koronavirusa

Andrea Tandler je osuđena na četiri godine i pet mjeseci zatvora, a njezin poslovni partner na tri godine i devet mjeseci zatvora zbog porezne utaje.

Tandler je na početku pandemije koronavirusa posredovala u prodaji zaštitnih maski između švicarskog trgovca i raznih državnih institucija u Bavarskoj i za to naplatila proviziju u visini od 50 milijuna eura, koje nije prijavila poreznoj upravi.

Predsjednica sudskog vijeća Andrea Wagner je objasnila da se presuda ne odnosi na samo posredovanje i naplaćenu proviziju nego na neprijavljeni prihod i neplaćeni porez od 7,8 milijuna eura.

Ona je istodobno ukazala i na moralnu dimenziju ovog slučaja s obzirom na to da se radi o kćerki nekadašnjeg bavarskog ministra unutarnjih poslova i financija Georga Tandlera. „Naravno da i ime Tandler igra veliku ulogu“, rekla je sutkinja Wagner.

Georg Tandler, koji je niz godina obnašao i visoku dužnost unutar u Bavarskoj vladajuće Kršćansko-socijalne unije (CSU), posredovao je u kontaktima između njegove kćerke i bavarskog ministarstva zdravstva.

Na početku pandemije je vladao manjak zaštitnih maski, što je utjecalo i na vrtoglavi porast cijene.

Sud je zaključio da su u tom razdoblju „ratni profiteri i lovci na sreću“ iskoristili situaciju države koja se nalazila u nuždi i da se, kad je riječ o poslu kojeg je sklopila Andrea Tandler, radi o „upitnoj moralnoj predodžbi“.

U skandale oko premija za posredovanje prilikom prodaje maski tijekom pandemije bili su umiješani i demokršćanski političari Georg Nuesslein i Alfred Sauter, ali su optužbe protiv njih odbačene.