PRETRESI STANOVA

Njemačka: Istraga protiv 20 policajaca zbog širenja ekstremno desnih sadržaja i mržnje prema strancima

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 09.06.2021 15:53
  • Objavljeno 09.06.2021 u 15:53
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: SWEN PFOETNER

U saveznoj pokrajini Hessen u srijedu je izvršen pretres u stanovima policajaca, među kojima su i pripadnici specijalnih postrojbi, za koje se sumnja da su preko internetskih foruma širili promidžbu ekstremno desnih sadržaja

„Istraga je pokrenuta protiv 20 policajaca, a pretresi su izvršeni u šest stanova te na radnim mjestima policajaca u Frankfurtu na Majni“, stoji u priopćenju Pokrajinskog ureda za borbu protiv kriminala i Državnog odvjetništva u Frankfurtu.

Riječ je o 19 aktivnih policajaca i jednom koji više nije u službi, a pripisuje im se širenje mržnje prema strancima te upotreba simbola zabranjenih političkih organizacija iz razdoblja nacionalsocijalizma.

Istraga je pokrenuta nakon što su na pametnom telefonu jednog pripadnika specijalnih postrojbi, protiv kojeg se otprije vodila istraga zbog posjedovanja dječje pornografije, pronađeni sadržaji chat-grupe s ekstremno desnim sadržajem.

Već prije dvije godine je izbio skandal zbog otkrivenih radikalno desnih sadržaja u komunikacijskim grupama kojima su se služili policajci u Hessenu. Vlasti nisu pojasnile postoji li povezanost između tadašnjih slučajeva i današnjih pretresa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!