karantena za prekršitelje

Njemačka ima nova pravila za ulazak u zemlju, kreće i strožija kontrola na granicama: Novčane kazne će biti drakonske

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 01.08.2021 14:02
  • Objavljeno 01.08.2021 u 12:50
tportal

Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH

U Njemačkoj su u nedjelju na snagu stupila nova pravila za ulazak u zemlju po kojima je za one koji nisu u potpunosti cijepljeni ili preboljeli koronavirus obavezan negativni test, a ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je najavio pojačane kontrole na granicama

"Tko ulazi u Njemačku mora računati s tim da će na granici biti kontroliran", rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) u razgovoru za "Bild am Sonntag".

Na kopnenim granicama će se vršiti pojedinačne kontrole kako se ne bi stvorile prevelike gužve. Seehofer je rekao da će oni koji budu zatečeni bez negativnog testa biti poslani u karantenu uz prijetnju "osjetljivih novčanih kazni i do 25.000 eura".

Do sada je obveza potvrde o cijepljenju, preležanoj bolesti ili negativni test vrijedila samo za one putnike koji u Njemačku ulaze zračnim putem.

Od nedjelje ova obveza vrijedi za sve koji ulaze u Njemačku bez obzira na prometno sredstvo, a stariji su od 12 godina.

Istodobno se uvodi i nova kategorizacija epidemioloških kategorija. Umjesto dosadašnjih područja jednostavnog rizika, područja s visokom incidencijom i područja virusnih varijanti, od 1. kolovoza vrijedi podjela na područja visokog rizika i područja virusnih varijanti.

Područja niskog rizika, u koje je do sada bila svrstana i Zadarska županija, novom kategorizacijom nestaju.

Državni epidemiološki institut Robert Koch istodobno naglašava kako ukidanje pojma područja niskog rizika ne znači da na tim područjima ne postoji opasnost od zaraza.

"Opasnost je kao i do sada prisutna", stoji na stranicama Instituta Robert Koch.

Povratnici iz visoko rizičnih područja su obavezni na desetodnevnu samoizolaciju koju mogu prekinuti nakon pet dana negativnim testom.

Cijepljeni su oslobođeni karantene nakon povratka iz visoko rizičnih područja. Kao takva trenutno u Europi vrijede Španjolska, Nizozemska i Portugal.

Nakon povratka iz područja s virusnim varijantama je obavezna 14-dnevna karantena za sve.

Troškove testova u inozemstvu snose sami putnici. Pri tome je dovoljan i antigeni test ne stariji od 48 sati. Test mora obaviti neka od ovlaštenih institucija.

Njemački političari istodobno povećavaju pritisak na one koji se do sada još nisu cijepili. Vicekancelar Olaf Scholz je najavio da testiranja u Njemačkoj za nekoliko tjedana, kada će svakom građaninu u potpunosti biti omogućeno cijepljenje, više neće biti besplatna kao do sada.

Do sada je u Njemačkoj u potpunosti cijepljeno 54 posto građana. Jedno ispitivanje javnog mnijenja je pokazalo da se od onih koji još nisu cijepljeni namjerava cijepiti samo jedna četvrtina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!