višegodišnji plan

Njemačka i Francuska žele što brži dogovor oko korona-pomoći

29.06.2020 u 21:05

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron se zajednički nadaju da će uskoro biti postignut dogovor o višegodišnjem financijskom planu Europske unije kao i paketu pomoći za savladavanje posljedica koronakrize, rečeno je u ponedjeljak nakon sastanka dvoje državnika u Mersebergu pored Berlina

"Naravno da postoje mnoge prepreke koje je potrebno savladati ali najvažnije je da iz krize iziđemo ojačani", rekla je Merkel nakon sastanka s Macronom u dvorcu Merseberg sjeverno od Berlina, što je ujedno bio i prvi direktni sastanak dvoje državnika nakon nekoliko mjeseci.

Ona je naglasila kako će "zasigurno biti promjena" prijedloga Europske komisije o paketu pomoći za savladavanje posljedica pandemije ali je dodala kako to "mora ostati fond koji zaista pomaže zemljama članicama kojima prijeti velika šteta od krize".

Njemačka kancelarka signalizirala je da je otvorena za kompromis, no dala je do znanja da neće biti spremna na previše popuštanja.

Macron je također istaknuo kako fond mora biti učinkovit i branio je postojeći prijedlog.

Merkel je naglasila kako Njemačka i Francuska žele dati "pozitivan impuls" u pravom smjeru, a u korist budućnosti Europske unije.

Ona je iznijela ideju da bi se pomoć iz fonda za obnovu mogla spojiti s reformskim projektima u zemljama koje primaju tu pomoć.

"Svaka članica EU-a mora na svoj način podržati smjernice koje su održive i u budućnost", rekla je Merkel i dodala kako bi ovaj mehanizam mogao poslužiti i kao most prema zemljama koje su skeptične glede dijela fonda koji se odnosi na nepovratnu pomoć ugroženim članicama EU-a.

Merkel je naglasila kako je jedinstvo Njemačke i Francuske presudno za dogovor oko fonda.

"Ne mora pod svaku cijenu značiti da je Europa složna ako su Francuska i Njemačka slažu. Ali ako između Berlina i Pariza vlada nesloga onda je dogovor unutar Europe dalek", rekla je Merkel.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasio je kako želi što skoriji dogovor oko financijskih pitanja.

"Mi moramo u srpnju postići sporazum oko EU proračuna i fonda za obnovu nakon koronakrize. To je naš najvažniji prioritet. Čekanje neće olakšati situaciju", rekao je Macron.

On je također naglasio kako se nada da će sredstva iz fonda "pokazati djelovanje".

Francuska se nada da će joj iz fonda u visini od 500 milijardi eura pripasti 30 do 40 milijardi.

Francuska i Njemačka, kao i zemlje na jugu koje su teško pogođene virusom, podupiru prijedlog Europske komisije za stvaranje fonda za oporavak koji uključuje 500 milijardi eura u proračunskim transferima i 250 milijardi u zajmovima.

No skupina nazvana "štedljiva četvorka" - Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska - protive se velikim zajmovima bez ikakvih reformskih uvjeta.