INTERVJU: HANS PETER ANNEN

'Njemačka će na proljeće ratificirati Ugovor o pristupanju'

19.10.2012 u 12:45

Bionic
Reading

U razgovoru za tportal.hr njemački veleposlanik u Zagrebu Hans Peter Annen komentira ulazak Hrvatske u Europsku uniju, investicijsku klimu u Hrvatskoj te potencijalni interes njemačkih ulagača, kao i budućnost EU u kontekstu velike krize eura

Hans Peter Annen relativno je svježi veleposlanik Njemačke u Zagrebu, koji je ovih dana bio tražen medijski sugovornik zbog neočekivanih glasova iz Berlina kako Hrvatsku 1. srpnja 2013. ne treba primiti u Europsku uniju.

Dio hrvatske javnosti i dalje razmišlja unutar političkih paradigmi s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, što može dovesti do šoka kad se iz Njemačke čuje hladan stav da Hrvatska jednostavno mora ispuniti uvjete na koje je i sama pristala ako želi konačnu ratifikaciju Ugovora o pristupanju te uzdizanje na status punopravne članice EU. Neki, poput predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta (CDU), izjavili su da Hrvatska ne ispunjava sve preuzete obaveze, dok drugi, poput predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza, nemaju sumnje kako će sve biti uspješno obavljeno te će Hrvatska postati 28. članica EU sljedećeg ljeta.

U takvom kontekstu je veleposlanik Hans Peter Annen za tportal.hr odgovorio na nekoliko gorućih pitanja, s time da se prvo neizbježno odnosilo na ratifikaciju Ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji.

Može li Hrvatska očekivati podršku Njemačke u svojim finalnim naporima u pridruživanju Europskoj uniji? Hoće li i kada biti ratificiran Sporazum o pridruživanju u Bundestagu?

Njemačka je bila, jest i nepromijenjeno ostaje prijateljem Hrvatske. Njemačka je Hrvatskoj pružala konkretnu potporu na njezinom putu u Europsku uniju, to ni ubuduće neće biti drukčije. No, na Hrvatskoj je da ispuni preuzete obveze, a to znači i one preostale obveze koje su navedene u dobro pripremljenom monitoring izvješću. Uvjereni smo da Hrvatska to može učiniti pravovremeno kako bi ušla u punopravno članstvo EU na predviđeni datum. Hrvatska koja se kao snažan partner pridružuje Europskoj uniji u interesu je i Njemačke.

Njemačka Savezna vlada već je poduzela pripreme za postupak ratifikacije pristupnog ugovora. Dakle, u Njemačkoj je ratifikacijski postupak pokrenut. Predviđeno je da se njemački Savezni parlament bavi hrvatskim pristupnim ugovorom tj. da o njemu donese odluku u proljeće 2013, nakon objave sljedećeg monitoring izvješća Komisije EU.

Kako ocjenjujete investicijsku klimu u Hrvatskoj, jesu li njome zadovoljni poslovni ljudi u Njemačkoj?

Svakoj su zemlji potrebna strana ulaganja, posebno u proizvodnom sektoru. Strana ulaganja preduvjet su održivog gospodarskog i socijalnog razvoja i modernizacije. Važno je da postoji poslovna klima u kojoj se strani ulagači osjećaju dobrodošlima. I mi u Njemačkoj imamo strana ulaganja, Njemačka je na cijeni kao poželjna ulagačka lokacija. Tome je doprinijela otvorenost i transparentnost, kvalitetna praksa upravnih struktura te pouzdan temelj pravne države.

Zanimanje njemačkih poduzeća za ulaganje u Hrvatsku, za uspostavom poslovnih kontakata veliko je. No isto tako postoje i pitanja o ulagačkoj klimi, o okvirnim uvjetima u Hrvatskoj. Njemački ulagači tradicionalno su oprezni prije no što se skrase u nekoj zemlji. Kada se to dogodi, oni ostaju te su stabilan i vjerodostojan partner.

Gospodarska suradnja Njemačke i Hrvatske vrlo je dobra i može se, naravno, i dalje izgrađivati. Posebno će ulazak Hrvatske u Europsku uniju sa sobom donijeti nove mogućnosti produbljivanja njemačko-hrvatske gospodarske suradnje. Jedna od krucijalnih stvari je sada da se postave temelji i smjerokazi moderne, konkurentne Hrvatske u konkurentnoj Europskoj uniji. U tome mogu vjerodostojno i održivo pomoći i njemačka poduzeća svojom ekspertizom i svojim iskustvima. Nadam se i uvjeren sam da će se u Hrvatskoj odlučno iskoristiti 'window of opportunity' koji će se otvoriti ulaskom u Europsku uniju.

Europa se nalazi u velikoj krizi, a ključnu ulogu u spašavanju eura igra Njemačka. Kako komentirate dosadašnje napore Njemačke na tom planu te što mislite o budućnosti Europske unije?

Mišljenja sam da danas živimo u vrijeme temeljnog određivanja putova u Europi, Europskoj uniji, Njemačkoj, Hrvatskoj. Trenutna kriza u Europskoj uniji, koja je možda njezina najteža kriza dosad, osnažila je svijest o tome da se Unija i njezine članice nalaze u dubinskom procesu promjene koji traži odluke. Njemačka bez ograda podupire Europu i europsku integraciju, s njom se identificira, ona je neodvojiv, sastavni dio njemačkog identiteta. Dodjela Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji ističe posebnost uspjeha europskog integracijskog procesa koji je državama članicama Europske unije dao više od šezdeset godina mira, stabilnosti, slobode i blagostanja. To je u europskoj povijesti bez presedana. No sada se radi i o pitanju kako Europu možemo učiniti globalno kompetitivnom. To je pitanje koje se postavlja svima u Europskoj uniji, svim pojedinim državama članicama, naravno, i Hrvatskoj kao budućem partneru u Europskoj uniji.