KONKRETNE MJERE

Njemačka će mjesečno izdvojiti 670 eura po svakom migrantu

25.09.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Veliki izbjeglički val zahvatio je Njemačku, posebice Bavarsku. Nekoliko tisuća migranata svakodnevno pristiže pa je njemačka vlada zajedno s regijama dogovorila poseban paket pomoći. Tako će vlada mjesečno izdvojiti 670 eura po svakom migrantu i dodatno olakšati teret regijama. Financijska pomoć nastupa pri prvoj registraciji izbjeglice, a završava do kraja procesa azila. Njemačka je već osigurala četiri milijarde eura za sljedeću godinu jer se očekuje novih 800 tisuća migranata.

'Ne znamo točan broj koji će doći u Njemačku, računamo s brojkom od 800 tisuća, to je teško za procijeniti, ali će njemačka vlada preuzeti financijsku odgovornost i tako olakšati situaciju regijama', rekla je Angela Merkel.

Osigurana su i financijska sredstva od 500 milijuna eura za izgradnju stambenih objekata za izbjeglice te 350 milijuna eura pomoći za maloljetne migrante. Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble rekao je kako neće biti dodatnih zaduživanja zbog nastale situacije te ukoliko izbjeglička kriza ostane u normalnim okvirima mogu uspjeti.