mark rutte

Nizozemski premijer: Nećemo popustiti u pregovorima o europskom fondu oporavka

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.07.2020 12:00
  • Objavljeno 03.07.2020 u 12:00
Mark Rutte, premijer Nizozemske

Mark Rutte, premijer Nizozemske

Izvor: EPA / Autor: ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Nizozemski premijer Mark Rutte poručio je da Nizozemska neće odustati od svog stajališta u "teškim" pregovorima o europskom planu oporavka

U intervjuu za tjednik Sette, povezan s talijanskim novinama Corriere della Sera, Rutte je kazao da će razgovori "biti teški, ali je kompromis moguć".

Ipak, kada mu je novinar kazao da Nizozemska treba biti spremna na koncesije, Rutte je odgovorio: "To je vaša interpretacija i to je u redu, ali to nije naša pozicija".

Nizozemska je jedna od tzv. "štedljivih" zemalja koje se zajednički zalažu za smanjenje sredstava za razne europske mehanizme koji bi trebali pomoći koronavirusom najteže pogođenim zemljama, poput Italije i Španjolske.

"Naša je pozicija da pomoć treba biti u formi zajmova, a ne potpora", kazao je Rutte, naglasivši da zemlje koje dobiju pomoć moraju zauzvrat poboljšati svoju "kompetitivnost i otpornost".

"Italija i Španjolska moraju odgovoriti na pitanje: 'Što možemo učiniti kako bi se mogli sami nositi s idućom krizom?", kazao je Rutte.

Europska komisija predložila je osnivanje fonda za oporavak vrijednog 750 milijardi eura, pri čemu 500 milijardi otpada na bespovratna sredstva, a 250 milijardi na zajmove.

Europski lideri nisu postigli dogovor o fondu na videokonferenciji ranije ovoga mjeseca, a o fondu će pregovarati uživo 17.-18. srpnja u Bruxellesu.

Također će se razgovarati o Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021.-2027.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!