NIZOZEMSKI PILOT-PROJEKT

Šest milijardi eura godišnje štete povezane s alkoholom nagnalo ih na uvođenje posebnog uređaja za prijestupnike

17.06.2020 u 21:55

Bionic
Reading

Nizozemski prijestupnici koji su počinili kaznena djela u pijanom stanju uskoro će morati oko nogu nositi posebne lokatore pomoću kojih će policija pratiti njihove navike pri konzumiranju alkohola

Kako javlja britanska televizija Sky News, alkometarski lokatori moći će pratiti bilo kakav znak konzumiranja alkohola putem analize znoja osobe koja ga nosi. Prikupljeni podaci dostavljat će se u središnji server na dnevnoj bazi, čime će policajci dobiti jasniju sliku ponašanja prijestupnika pod nadzorom.

'Osobe koje nose alkometre stalno su svjesne činjenice da uređaj neprestano mjeri njihovo ponašanje, a to im pomaže da se drže podalje od alkoholnih pića', pojasnio je nizozemski policijski probacijski nadzornik Tony Rubino.

Jedna od nadziranih prijestupnica i majka dvoje djece koja je pristala sudjelovati u pilot-projektu nizozemskog ministarstva pravosuđa kazala je za britansku televiziju da joj je kao roditelju pružena šansa kako bi vlastitoj djeci pokazala da više ne pije.

'Alkometar je za mene odlična prilika da pokažem da više ne pijem alkoholna pića', kazala je sudionica projekta. Nizozemsko ministarstvo pravosuđa priopćilo je da su njegove studije pokazale kako 71 posto sudionika nije konzumiralo alkohol tijekom testiranja, iako je nekima bio omogućen pristup. Polovica ispitanih navela je da nisu pili najmanje tri mjeseca nakon što im je uklonjen alkometar. Studije nizozemskog ministarstva pravosuđa pokazuju da je između 26 i 43 posto svih nasilnih incidenata u toj zemlji povezano s konzumacijom alkoholnih pića. Prema nekim procjenama, zloporaba alkohola u Nizozemskoj godišnje stoji tu državu oko šest milijardi eura.