novi soj

Nizozemska vlada predlaže prvi policijski sat od Drugog svjetskog rata

20.01.2021 u 15:33

Bionic
Reading

Nizozemska vlada u srijedu je predložila uvođenje nacionalnog policijskog sata prvi put od Drugog svjetskog rata te zabranu letova iz Južnoafričke Republike i Velike Britanije, u pokušaju ograničavanja širenja novih sojeva koronavirusa u Nizozemskoj

Premijer Mark Rutte također je rekao da prijedloge najprije mora odobriti parlament, koji bi ovaj tjedan trebao raspraviti o dosad najstrožim mjerama protiv koronavirusa.

Zabrana letenja, za što Rutte kaže da će se odnositi na sve južnoameričke države, u subotu će stupiti na snagu.

Rutte nije potvrdio vijest koju je ranije u srijedu objavila nizozemska novinska agencija ANP, a u kojoj je pisalo da će se zabrana letova odnositi na sve zemlje koje se nalaze izvan šengenskog prostora koji broji 26 zemalja.

Policijski sat bi dopuštao samo ljudima s neodgodivim obvezama da napuste svoje domove između 20,30 sati i 4,30 počevši od petka navečer, rekao je Rutte.

Škole i neesencijalne trgovine već su od sredine prosinca zatvorene, nakon što su se zatvorili kafići i restorani dva mjeseca ranije.

Zatvaranje bi trebalo ostati na snazi barem do 9. veljače, rekao je Rutte prošli tjedan.

Uvođenje prvog noćnog policijskog sata od vremena kad su ga njemački okupatori nametnuli Nizozemcima u Drugom svjetskom ratu vrlo je kontroverzno, dok su određene političke stranke već rekle da ga neće podržati.