načelo reciprociteta

Rusija za odmazdu protjeruje dvojicu nizozemskih diplomata

18.01.2021 u 14:40

Bionic
Reading

Rusija će protjerati dvojicu nizozemskih diplomata u znak odmazde zbog slične mjere koju je poduzela Nizozemska u prosincu prema dvojici ruskih diplomata optuženih za špijunažu, objavilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo vanjskih poslova

Posljednjih mjeseci su brojni takvi slučajevi u Europi, u Bugarskoj, Austriji, Češkoj i Norveškoj zbog rastućih napetosti između Rusije i Zapada.

"Vođena načelom reciprociteta, ruska strana je odlučila protjerati iz Ruske Federacije dva diplomata iz nizozemskog veleposlanstva u Moskvi", navodi rusko ministarstvo u priopćenju i precizira da je nota o tome predana u ponedjeljak otpravniku poslova Nizozemske u Moskvi.

Dvojica diplomata u roku od dva tjedna moraju napustiti Rusiju, stoji u priopćenju.

Početkom prosinca su nizozemske vlasti protjerale dvojicu ruskih diplomata. Nizozemska obavještajna služba (AIVD) navela je da je ta odluka donesena nakon otkrića špijunske mreže u Nizozemskoj, usmjerene na vrhunsku tehnološku industriju.

AIVD je optužila ruske državljane koji su radili kao diplomati ruskog veleposlanstva u Den Haagu, da su djelatnici ruskih obavještajnih službi.

"Nizozemske vlasti su se još jednom poslužile svojom preferiranom metodom neutemeljenih i lažnih optužbi", objavilo je ministarstvo i upozorilo na "neprijateljske i provokativne metode".