pametno zatvaranje

Nizozemska u srijedu počinje cijepljenje protiv covida, posljednja u EU-u

04.01.2021 u 20:21

Bionic
Reading

Nizozemska je odlučila da će cijepljenje protiv covida-19 početi u srijedu, dva dana ranije nego što je bila planirala, priopćila je vlada te zemlje koja posljednja u Europskoj uniji počinje kampanju cijepljenja

Djelatnici u bolnicama koji su u kontaktu s oboljelima od covida-19 bit će prvi cijepljeni, zajedno sa zaposlenicima domova za umirovljenike na jugu zemlje, izvijestile su zdravstvene vlasti.

"Početak cijepljenja protiv covida-19 pomaknut je dva dana ranije" u odnosu na 8. siječnja, kako je bilo najavljeno, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Otkad je 27. prosinca počelo cijepljenje u Europi, neke zemlje su na meti oštre kritike zbog sporosti cijepljenja, napose Francuska.

Potonja je u ponedjeljak rekla da planira ubrzati cijepljenje medicinskog osoblja u bolnicama, objavio je ministar zdravstva, nakon početnog kašnjenja zbog birokracije i opreza u jednoj od najskeptičnijih zemalja na svijetu kada je riječ o cjepivu.

U prvom tjednu kampanje cijepljenja u kojoj se fokusirala na domove za starije, Francuska je cijepila 516 ljudi.

No Nizozemska još više kasni: prva cijepljenja su predviđena gotovo dva tjedna nakon početka cijepljenja u EU-u i gotovo mjesec dana nakon početka kampanje u Velikoj Britaniji.

U utorak će ministar zdravstva Hugo de Jonge u parlamentu iznijeti razloge takvog kašnjenja.

Vlasti su se sve dosad pozivale na logističke teškoće i na potrebu da državne vlasti odobre cjepivo.

Nizozemska je od sredine prosinca u najstrožoj karanteni od početka pandemije. Stanovnici su pozvani da ostanu kod kuće a škole i trgovine koje ne prodaju hranu i osnovne potrepštine zatvoreni su.

Prije toga se premijer Mark Rutte zauzimao za "pametno zatvaranje", znatno popustljivije od onoga kod europskih susjeda.

Zemlja je u ponedjeljak prijavila 6671 novozaraženog, što je za 757 više nego dan ranije.