KALMETA TVRDI:

Nitko nije znao za poslove Damira Polančeca

04.04.2010 u 20:53

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta rekao je u RTL-ovom Intervjuu tjedna da zasigurno nitko nije znao za poslove bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, koji je prošlog tjedna uhićen zbog slučaja Podravka

'Nitko nije znao za poslove koje je radio i za koje ga se sumnjiči jer da je znao, najprije bi to netko prijavio. Zasigurno da nitko nije znao', ustvrdio je Kalmeta.

Rekao je da mu je bilo neobično gledati bivšeg kolegu kako u lisicama dolazi na sud. 'Skupa smo radili u Vladi, međutim institucije moraju raditi svoj posao i one to rade', kazao je.

Nije želio nagađati je li glavna meta Polanečecova uhićenja bivši premijer Ivo Sanader niti je želio reći je li Polančec kriv za ono zašto ga se tereti.

Ustvrdio je da predsjedništvo HDZ-a nije imalo dvostruke kriterije u slučajevima Polančeca, kojega je odmah nakon uhićenja suspendiralo sa svih stranačkih dužnosti, i bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića kojemu se to nije dogodilo, iako mu se sudi u aferi Kamioni.

Predsjedništvo je tako odlučilo jer je Polančec izabrani član Predsjedništva stranke, pritvoren je i protiv njega je podignuta kaznena prijava te postoje ozbiljne indicije, dok je Rončević samo član stranke i ništa više, objasnio je.
Ustvrdio je da je najveći uspjeh u borbi protiv korupcije ostvarila Vlada na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor, s kojom ima jako dobar odnos i bolje surađuje nego sa Sanaderom jer je, kaže, tolerantnija.

Odbacio je tezu da je najmoćniji u HDZ-u i da Kosor nema snage riješiti ga se. 'To nije istina, ja sam odgovoran čovjek, ne bi me trebalo nagovarati da podnesem ostavku kadA bih ja bio za nešto kriv', kazao je.

Upitan je li se lako odrekao bivšeg premijera, rekao je da s njim nije bilo blizak, kao ni s Ivićem Pašalićem, iako se govorilo da je i s njim bio blizak.

U Hrvatskim željeznicama, ako žele biti konkurentne kad 2011. nastupi liberalizacija tržišta, morat će se provesti modernizacija, restrukturiranje te smanjiti broj radnika, ali ih se neće privatizirati, kazao je.

Najavio je da će Hrvatske autoceste ove godine dovršiti dionicu do Velike Gorice, osim mosta preko ranžirnog kolodvora, graditi dionicu do Ploča i Podravski ipsilon te da će sljedećeg tjedna početi gradnja dionice Buševec-Lekenik na autocesti prema Sisku.