PREDSJEDNIK HDZ-A BIH

Nitko ne voli BiH više od mene!

01.09.2009 u 13:01

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da 'ne vidi nijedan razlog da Vlada Federacije BiH ne radi punim kapacitetom'. On vjeruje da će se na sastanku lidera vodeće četiri stranke Federacije definitivno riješiti nastala kriza federalne vlasti

'Svi smo mi krivci. Treba nam rješenje, treba nam dogovor. Smatram da će nakon sastanka lidera u četvrtak vlast u FBiH profunkcionirati. Sve drugo bilo bi nakaradno rješenje koje je put u duboku krizu u kojoj ćemo svi biti gubitnici. Ako je negdje hrvatski ministar bio problem, želimo to riješiti. Onaj tko misli da je Hrvat gubitnik u ovoj situaciji, mislim da grdno griješi, kao što griješi onaj koji misli da su Bošnjaci i Hrvati gubitnici u RS. Samo svi zajedno možemo nešto dobro napraviti u državi. Nama u BiH ne trebaju krize, to je bit', rekao je Čović za Dnevni Avaz.

Njegove izjave jučer su bile bitno drugačije od žestokih stavova koje su nekoliko dana ranije iznosili hrvatski ministri u FBiH.

'Ako ima razloga za preglasavanje, ovo nije vrijeme za to. Ne može se dogoditi da jedan narod ostane preglasan, bez obzira na argumente, jer onda se svi trebamo zabrinuti. Ne trebamo razgovarati o koridoru 5C. Trebamo razgovarati o tome imamo li snage urediti ovo stanje', ističe Čović.

Komentirajući nastojanja predsjednika SDA Sulejmana Tihića da se distancira od njega i da mu nađe alternativu, Čović naglašava da lider SDA ne može odlučivati o tome. Tvrdi da je s Tihićem bio u veoma korektnim odnosima i da ga njegovo ponašanje danas čudi.

'Ni ja ni Tihić ne možemo odlučivati o ovome 'drugom'. Mi smo dovoljno jaka snaga i kao takvi poželjan partner, a ne stranka koju netko drugi treba eliminirati ili ne. Za takvo nešto ne postoji mogućnost! Tihićevo je pravo da se sastaje s kim želi, ali ti sastanci i njihovi učesnici govore sami za sebe. Meni sve ovo ide u pravcu stvaranja ozbiljne krize, a kako bi se ostavio dojam da je stanje u BiH kritično, odnosno da OHR treba ostati', kaže Čović.

Govoreći o negodovanju bošnjačkog dijela BiH zbog toga što je prošlog petka zajedno s liderom RS Miloradom Dodikom posjetio predsjednika Srbije Borisa Tadića, Čović navodi da ga vrijeđa 'stavljanje u nacionalistički kontekst'.

'Smeta mi što me stavljaju u kontekst nekih dogovora protiv interesa Bošnjaka. Ne postoji osoba koja meni može staviti na teret nešto nacionalističko ili radikalno. Ako je neko tolerantan, onda sam to ja. Nikada nisam i ne bih u Beogradu dijelio BiH. Nema čovjeka u BiH koji voli ovu zemlju više od mene i ne vidim osobu koja više radi za BiH. Ne želim polovičnu BiH, već modernu zemlju. Teorija zavjere ne postoji. Nisam bio niti ću biti dio nekog paketa protiv Bošnjaka', ističe Čović.

'Sve što sam rekao u Beogradu mogu izaći i ponoviti pred stotinom tisuća Bošnjaka. Jer, u tome nema ništa loše ili zlo. Posljednja sam osoba koja ima primisli da radi nešto tajno. Mene duboko vrijeđa što se moj susret u Beogradu uspoređuje sa susretima u Karađorđevu!? Ali, i prije mog odlaska u Beograd postojale su nekakve špekulacije da sam se dogovarao sa Srbima. To jednostavno nije točno. Ne znam što je suština tih postupaka', kaže Čović.