TKO IMA PRAVO NA POMOĆ?

Nisu svi u Gunji dobili novac, žalbe pljušte

16.07.2014 u 13:07

Bionic
Reading

Novčana pomoć od četiri tisuće kuna napokon je isplaćena stanovnicima poplavljenog područja, no mnogi koji nisu na listi za isplatu se žale. Čitatelj nam je dojavio kako oni koji imaju boravište u Gunji, ali ne i hrvatsko državljanstvo, nemaju pravo na pomoć iako im je kuća poplavljena

Načelnik Gunje Hrvoje Lucić kazao nam je kako je novac dijeljen prema kriterijima Crvenog križa, no kako je dosta onih koji pomoć nisu dobili. Oni imaju pravo žalbe te svoju žalbu mogu dostaviti u općinu. Do sada se žalilo između 150 i 180 osoba. Među njima ima i onih koji nisu dobili novac, jer nemaju hrvatsko državljanstvo. Većina žalbi odnosi se pak na one koji rade u inozemstvu, a imaju prebivalište u Gunji.

'Ja ću se boriti da većina njih dobije novac, barem oni koji ovdje doista žive', kaže za tportal Lucić. No dodaje da ima i pomalo nelogičnih poteza. 'Jedan je iz Kanade potegnuo do Gunje, a godinama nije dolazio i rekao je da hoće novac', kaže.

Problem je i s onima koji prebivalište imaju negdje drugdje u Hrvatskoj, a žive u Gunji. Načelnik kaže kako on može osobno posvjedočiti tko je bio u trenutku pucanja nasipa ondje.


Do slične bi situacije moglo doći i kada na red dođe gradnja novih kuća na mjestu onih koje će morati biti srušene ili isplate novca za obnovu za kuće koje se mogu obnoviti. Ta je sredstva osiguralo Ministarstvo graditeljstva.

'I tu bi moglo biti problema. Ove kuće koje idu za rušenje u kojima nitko ne živi godinama jer su ljudi vani, oni neće dobiti nove kuće. Isto je i s onima koji imaju nekretninu u kojoj žive, a rušit će im se druga nekretnina, ona u kojoj ne žive', objašnjava Lucić.

Podsjetimo, do 12. srpnja isplaćeno je ukupno gotovo deset milijuna kuna pomoći koju je prikupio Hrvatski Crveni križ. Pomoć od četiri tisuće kuna dobilo je 226 osoba u Strošincima, 504 osobe u Račinovcima, 142 osobe u Posavskim Podgajcima i 1.730 osoba u Gunji.

Na ranijim sastancima predstavnika Vlade, Crvenog križa i lokalnih čelnika utvrđeni su kriteriji za dobivanje pomoći. MUP je dostavio popis osoba s prebivalištem u poplavljenim općinama na dan 16. svibnja te su se ti popisi usporedili s popisom raseljenih osoba kojime raspolaže Hrvatski Crveni križ.

'Za sve sporne slučajeve Komisija će zasebno zasjedati i donijeti odluku ima li osoba pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od četiri tisuće kuna', doznajemo iz HCK-a.
'Osobe koje ne udovoljavaju navedenim kriterijima mogu podnijeti pisani prigovor načelniku svoje općine te će o njihovu pravu odlučivati četveročlana komisija', poručuju.