nema pomaka

Ništa od dogovora s Malenicom, zaposleni na sudovima nastavljaju sa štrajkom

19.06.2023 u 20:53

Bionic
Reading

Završio je sastanak Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom. Iz Sindikata poručuju kako nema pomaka u pregovorima te da se štrajk nastavlja

Podsjetimo, SDLSN RH traži 400 eura veće plaće te reguliranje kolektivnog pregovaranja za zaposlene u tijelima sudbene vlasti i Državnom odvjetništvu. Vlada je taj zahtjev odbila uz obrazloženje da neće selektivno podizati plaće.

U međuvremenu je podignuta plaća oko 200.000 službenika u javnoj i državnoj službi. Ta prva uvećana plaća isplatit će se sljedeći mjesec. Ona je veća za 60 do 100 eura, ovisno o visini koeficijenta. Sindikati kažu da time nisu zadovoljni.

Oni i dalje ostaju pri zahtjevu da im se plaća poveća za 400 eura. Kažu da su godinama zanemarivani i da se to sad sve treba ispraviti. Djelatnici u pravosuđu ulaze u treći tjedan štrajka. Obavljaju se samo oni hitni poslovi u sklopu štrajka, otprilike oko 5.000 ljudi.

'Ne znam koliko je ministar svjestan situacije u kojoj se nalazimo, i ne samo službenici i namještenici kojima se gomilaju poslovi, koji će nakon što štrajk prestane morati odraditi svoje poslove, da oni bez obzira što su u štrajku i dalje savjesno pristupaju svim obvezama koje su nužne za odraditi. Isto tako uvelike se osjeti pritisak građanstva s obzirom na to da ne mogu konzumirati usluge koje pravosuđe pruža', rekla je Iva Šušković, predsjednica SDLSN-a RH, piše HRT.

  • +13
Četvrti dan štrajka članova Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar

'U štrajku sudjeluje oko 5 000 ljudi, kao i prvog tjedna. Prinuđeni smo na to, jer tri protekle godine pokušaji upozoravanja na stanje putem peticija i prosvjeda nisu donijeli rezultate. Oprema na sudovima je zastarjela, na natječaje za zapošljavanje nitko se ne javlja', izjavila je ranije danas Iva Šušković, predsjednica SDLSN-a RH.

Šušković je navela da redovito na terenu obilaze članove i povjerenike i daju im podršku. Ocijenili smu, dodala je 'Vladino predloženo povećanje plaća cijeloj državnoj službi za 60 do 100 eura nije dostatno za rješavanje materijalnog piranja zaposlenih u sudovima i državnom odvjetništvu'.

Navela je da se štrajk pokušao proglasiti nezakonitim te da se pokušala donijeti privremena zabrana te da su službenici i namještenici u sudovima i državnim odvjetništvima savjesno i odgovorno obavljali te poslove tijekom protekla dva tjedna.

Sindikalna povjerenica SDLSN RH u Općinskom sudu u Rijeci Barbara Beni naglasila je da samo traže jednakost za sve državne službenike i namještenike, a da nadležni ministar provodi reformu 'jednaki među jednakijima'. Mi, kao nereprezentativni sindikat možemo biti primjer ostalima kako se izboriti za svoja prava, rekla je.