MILANOVIĆ O PADU TUŽBE

'Nismo zadovoljni, ne odustajemo od zahtjeva prema Srbiji'

03.02.2015 u 12:57

Bionic
Reading

'Nismo zadovoljni odbijanjem naše tužbe, a jesmo zadovoljni odbijanjem protutužbe Srbije. Hrvatska tužba je nažalost odbijena', kazao je premijer Zoran Milanović u kratkoj izjavi povodom presude na Međunarodnom sudu pravde koji je odbacio međusobne tužbe za genocid Hrvatske i Srbije

'Srbiji u tom smislu želimo sve najbolje, a od naših zahtjeva za utvrđivanjem sudbine nestalih i od povrata kulturnog blaga nećemo odustati i to je obaveza koja će čekati svaku buduću hrvatsku Vladu', kazao je Milanović.

Naglašava kako odluku Suda na koju nema žalbe moramo poštivati. 'Učinili smo sve što smo mogli, nismo zadovoljni, ali je prihvaćamo na civiliziran način', zaključio je Milanović kratko obraćanje javnosti.


Podsjetimo, objavljujući presudu po hrvatskoj tužbi, ICJ je utvrdio da su JNA i srpske snage ciljale hrvatsko stanovništvo koje predstavlja skupinu zaštićenu po Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju genocida te da su nad Hrvatima počinjeni brojni zločini, rekao je predsjednik ICJ-a Peter Tomka. Međutim ti zločini nisu počinjeni s genocidnom namjerom te se stoga odbacuje hrvatska tužba protiv Srbije, priopćio je.

Tomka je kazao kako je zaključak Suda da su zločini protiv hrvatskog stanovništva počinjeni s namjerom da se etnički očiste područja koja su trebala ući u sastav srpske države, a ne s namjerom genocida. Za utvrđenje genocida potrebno je utvrditi i da su se dogodili zločini koji čine genocid, ali i postojanje namjere za počinjenje genocida.

ICJ je odbacio i srpsku protutužbu o genocidu počinjenom nad Srbima tijekom Oluje.