DEMANTIJ IZ SRBIJE

'Nismo trgovali s optužnicom protiv Šeksa'

24.09.2011 u 20:29

Bionic
Reading

Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom, Rasim Ljajić, oštro je danas demantirao navode nekadašnje hrvatske ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt kako je Srbija 2005. pokušala trgovati optužnicom protiv Vladimira Šeksa i drži kako je ova izjava u dana u tamošnjoj predizbornoj kampanji koja je uvijek zgodna prilika za ubiranje političkih bodova, piše agencija Tanjug a prenosi Večernji list

Upitao je gdje je ona bila do sada, zašto je o tome šutjela šest godina te dodao kako je 'suština potpuno drukčija'.

'Mi smo Hrvatskoj otvoreni rekli kako imamo dokumentaciju JNA i ponudili smo im, u okviru međunarodne pravne suradnje u procesuiranju ratnih zločina, da ukoliko postoji njihova spremnost, na osnovu te dokumentacije i dokaza koje Srbija ima, provedu istragu', rekao je Ljajić dodajući kako je 'logična posljedica toga bila da, u sklopu te suradnje, dobijemo tajni popis više od 2.000 optuženih Srba, izbjeglih i prognanih jer bi to pospješilo ukupnu normalizaciju odnosa dviju zemalja'.

'U sklopu cijele priče, budući je tema bila i Srbi u zatvoru u Lepoglavi, mi smo tražili da se, neovisno od te dokumentacije, nastavi transfer osuđenih osoba. O tome je i ranije bilo riječi, a prva grupa osuđenika je već bila puštena, nakon što je Srbija Hrvatskoj dostavila zemljišne i matične knjige iz općine Glina koje su do tada bile u privatnom posjedu', pojasnio je Ljajić.

Dodao je kako je 'sve vrlo jasno', ali Hrvatska lansira 'djelomično' ovu priču u vrijeme predizborne kampanje 'kada se medijski prostor dobiva za prikupljanje političkih bodova temeljem optužbi Srbije'.

Ljajić je podsjetio da je Vesna Škare Ožbolt s velikom pažnjom tada saslušala sve prijedloge i ocijenila ih vrlo zanimljivima, pa je predložila da upita tadašnjeg premijera Ivu Sanadera što učiniti. 'Otišla je i nazvala Sanadera, a kada se vratila rekla je da Hrvatska nije zainteresirana', objasnio je Ljajić, prenosi Večernji list.