KUJUNDŽIĆ O APLIKACIJI ZA EMA-U

'Nismo ništa uljepšavali. Nismo mogli napisati da imamo sto letova za Beč, London, Bruxelles'

03.10.2017 u 14:51

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak, u povodu primjedbi Europske komisije na kvalitetu hrvatske ponude za preseljenje sjedišta Europske agencije za lijekove (EMA) u Zagreb, da je Hrvatska napravila korektnu i objektivnu aplikaciju za EMA-u.

"Nismo ništa uljepšavali. Nismo mogli napisati da imamo sto letova za Beč, London, Bruxelles, rekli smo da je Zagreb povezan sa svim gradovima zračnom linijom", rekao je Kujundžić, koji je prisustvovao obilježavanju 90. obljetnice Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar".

Komisija je primijetila da hrvatska ponuda sadrži opće informacije o dostupnim letovima između Zagreba i većine europskih prijestolnica, bez navođenja koji su to gradovi, koliko su česti i koliko traju letovi, te da nema informacija o povezanosti javnim prijevozom zračne luke i predložene lokacije.

Jedna od primjedbi odnosila se i na zgradu Sky Officea, koja se predlaže za sjedište EMA-e u Zagrebu, jer iako svojom veličinom ispunjava potrebe EMA-e,  u ponudi nema pojedinosti o pojedinačnim kriterijima ni datuma kada bi zgrada bila dostupna EMA-i.

"Glede zgrade stavili smo rečenicu koja očito nije interpretirana, da je vlasnik zgrade izjavio da u roku tri mjeseca može bilo koji prostor prilagoditi potrebama", rekao je je Kujundžić.

Odgovarajući na novinarska pitanja o rješavanju dugova u zdravstvu, koji iznose osam milijardi kuna, među kojima su i tri milijarde kuna duga veledrogerijama, Kujundžić je rekao kako u ovom trenutku nema rješenja za dugove u zdravstvu ako se želi zadržati dostupnost i kvaliteta sa sadašnjom količinom novca, ali se neće ići na povećanje polica dopunskog osiguranja. 

"Rješenja nema ako hoćemo očuvati dostupnost i kvalitetu s ovom količinom novca. Možemo ostvariti određene male uštede, ali sve što bismo htjeli ne možemo platiti s ovom količinom novca", poručio je ministar i ponovio poziv na dijalog o tome što želimo u zdravstvu "jer ako želimo imati vrhunsku medicinu dostupnu svima moramo biti svjesni da to košta".

S obzirom da bi uskoro trebali početi pregovori o novom kolektivnom ugovoru za zdravstvo, a upitno je sudjelovanje Hrvatskog liječničkog sindikata koji po zakonu nije reprezentativan za pregovore zbog nedovoljnog broja članova, Kujundžić je najavio kako je za sljedeći tjedan zakazan sastanak sa svim sindikatima u zdravstvu radi dogovora.