PREDSTAVLJANJE U BRUXELLESU

Kujundžić EMA-u želio pridobiti na hrvatskom, Bandić odgovarao na pitanja o gej brakovima

27.09.2017 u 15:32

Bionic
Reading

Milan Kujundžić, ministar zdravstva, i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, u Bruxellesu su predstavili kandidaturu Zagreba za udomljavanje Europske agencije za lijekove (EMA) koja zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije treba biti premještena iz Londona u neku drugu članicu EU-a

Osim Zagreba, želju za preuzimanjem EMA-e izrazilo je još 18 gradova.  

Europska komisija do kraja rujna treba ocijeniti pristigle prijave, a zatim će o tome raspravljati države članice na različitim razinama, između ostaloga i na najvišoj razini na samitu u listopadu.

Tko će na kraju preuzeti jednu od najvećih agencija EU-a, bit će poznato u studenom.

Osim Hrvatske, europske agencije još nemaju Bugarska, Cipar, Slovačka i Rumunjska.

Kako javlja Tomislav Krasnec, novinar Večernjeg lista, Kujundžić je na početku rekao da je on hrvatski ministar i da će govoriti na hrvatskom, dok je pitanje za Bandića iz publike glasilo: 'Ako poštujete različitost u Zagrebu, što biste rekli gej zaposleniku EMA-e koji želi sklopiti gej brak?'

Bandić je na to odgovorio da gej udruge u Zagrebu uživaju ista prava kao i drugi.

'Poštujem ih i omogućujem što god treba. Ali ne dijelim njihov stav i ne idem na parade. Volim popiti kavu s njima, to su topli i dragi ljudi, isto kao i ja', kazao je Bandić, dodavši da je Sabor RH donio zakon o registriranom partnerstvu.

Za dobivanje sjedišta agencije u kojoj radi 890 ljudi nužno je da u gradu u koji stiže EMA bude ispunjen niz uvjeta, od povezanosti zračne luke s nizom Unijinih destinacija, preko osiguravanja uvjeta za školovanje djece zaposlenika u višejezičnim školama i odgovarajuće zdravstvene skrbi za zaposlenike i članove njihovih obitelji, do mogućnosti zapošljavanja bračnih drugova. 

Uoči predstavljanja kandidatura pripadnici LGBT populacije koja radi u EMA-i zatražili su od čelnika EU-a da agenciju ne presele u zemlju koja diskriminira tu zajednicu, poput Slovačke, Poljske, Bugarske i Rumunjske.