NOVA STRANKA NA DESNICI

'Nismo ničija rezervna varijanta'

21.07.2016 u 18:04

Bionic
Reading

Čelnici četiriju političkih stranaka pravaške i demokršćanske orijentacije - Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO), Hrvatska kršćanska demokratska Unija (HKDU), Ujedinjena stranka prava (USP) i Hrvatska demokratska stranka (HDS) te dvojica bivših HSP-ovih zastupnika Miroslav Rožić i Pero Kovačević predstavili su u četvrtak koaliciju za predstojeće parlamentarne izbore, poručivši kako je okupljanje desnice istinska alternativa postojećim političkim opcijama 'koje su obnašajući vlast dovele Hrvatsku do ruba ponora'

Posebno su se osvrnuli na srbijansko otvaranje poglavlja 23. (pravosuđe i temeljna prava) u pregovorima s EU, ustvrdivši kako su se mnogi problemi koje Hrvatska danas ima sa Srbijom mogli riješiti da su u Saboru svojedobno prihvaćeni neki prijedlozi pravaša.

Predsjednik stranke DESNO Anto Đapić Hini je potvrdio kako je nova koalicija otvorena za razgovore i s drugim opcijama koje desno doživljavaju kao svoj politički svjetonazor. "Stava smo da nikome ne možemo onemogućiti niti isključiti pravo na razgovor, svakome tko želi razgovarati bez supremacije, bez neke vodeće uloge. Čim kod pravaša ili desnice govorite da se netko nekome priključuje, da je netko manje, a netko više glavni, onda ne treba ni sjedati za stol, to nas je i dovelo tamo gdje jesmo", kazao je Đapić.

Naglasio je da takvo "horizontalno okupljanje" podrazumijeva da se neće otvarati pitanje međusobnih odnosa u prošlosti. "Tu nema nekih osobnih ambicija, nego jednostavno, nakon pet godina političke hibernacije, držim da je politička situacija takva da treba sjesti i razgovarati. Na tom tragu smo već sjeli, danas su bili i Rožić i Pero Kovačević, moji bivši suradnici, ima nas četiri-pet zastupnika iz onog zlatnog razdoblja HSP-a 2003. do 2007. Čuo sam se i razgovarao, imao načelan pristanak na razgovore i s Danielom Srbom i Lukom Podrugom i s Perom Ćorićem", kazao je Đapić.

"Nismo rezervna varijanta HSP AS-a"

Na izjavu glavnog tajnika HSP AS-a Pere Ćorića da je toj stranci primarni cilj dogovor s HDZ-om, Đapić je uzvratio kako nova koalicija nije nikakva rezervna varijanta.

"Nisam čuo tu Ćorićevu izjavu, ali mi nismo ničija rezervna varijanta. HSP AS-u je otvoren prostor za razgovor ako budu željeli. Mi nismo nervozni, idemo korak po korak, već sama inicijativa je odlično odjeknula. Mislim da je puno bitnije okupiti ljude, nego neke osiromašene brendove. Primjerice, ulazak Rožića u priču ima više vrijednosti nego hipotetski neka stranka koja ima zvučno ime, a iza nje ne stoji praktički ništa", rekao je Đapić.

Istaknuo je kako su stranke desnice pokrenule proces za koji će tek vidjeti kako će se razvijati, ali i kako ne namjeravaju čeklati beskonačno dugo.

Na Ćorićevu poruku kako bi pravaški blok mogao voditi jedino HSP AS kao "peta politička snaga u zemlji", Đapić ponavlja kako je ideja razgovora "ravnopravnost u svakom pogledu" te kako će se oni voditi isključivo na toj osnovi.

"Nismo opcija koja će čekati pa, 'ako vi ne uspijete, možete doći k nama'. Razgovarat ćemo i s HSP AS-om, ali na posve ravnopravnim osnovama svakog čimbenika za tim stolom", poručio je Đapić.